resepi gulai lomak ciliapi tolo itik ni kak rose kongsikan kat sini ya....
BAHAN-BAHAN :
5 biji telur itik - boleh tambah
5 cawan santan - kalau kurang boleh tambah
1 helai daun kunyit
1 batang serai - saiz besar
Garam secukup rasa
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
10 biji cili api- kak rose guna 4 biji jer.
1 inci kunyit hidup
sedikit garam - secukupnya
CARA MEMASAK :
CARA MEMASAK :
1. Bersihkan kunyit hidup , cili api dan ditumbuk lumat
bersama garam . Masukkan semua santan dengan bahan ditumbuk ke dalam periuk
bersama daun kunyit dan serai . Gaul semua bahan dan masak sampai kuah santan
mendidih .
2.
Pecahkan sebiji2 telor dalam mangkuk berasingan dan masukkan dalam
periuk sebiji2 jugak hingga habis. perlahankan api dan tutup periuk.
selepas 3-4 minit buka tutup periuk dan kacau perlahan2... jika telur
dah keras boleh kacau perlahan2 dan pastikan telor tidak melekat didasar
periuk. perasakan gulai dan bila telor dah cukup masak boleh la padam
kan api dapur.
Kakrose lotak timun lagi sodap.. manih jo raso masak lomak tolo itik tu..
ReplyDeleteRindu lak den nak balik rumah FIL kek Gomencheh tu kakrose..
FIL suko masak lomak tolo itik ni ha..
kalau dah orang nogori... mesti suko gulai podeh cam ni kan...
ReplyDeletepernah masak ni sekali.. sodapppppp!
ReplyDeletemmg sodapppp... masak berkali2 dah, pun tak jemu!
ReplyDelete