BAHAN-BAHAN SOS CILI :-)
5 biji cili merah
3 ulas bawang putih
1 cawan air
3 camca besar penuh cuka (cm guna cuka makan JALEN)
1/3 cawan gula (atau secukup rasa)
Sedikit garam
1 camca teh tepung jagung + 1/4 cawan air = kacau rata
Sedikit bijan, disangi hingga harum
Cara2
Kisar cili, bawang putih dengan 1 cawan air hingga halus.
Tuang ke dalam
periuk, masukkan gula dan sedikit garam.
Kacau rata dan masak hingga
mendidih.
Kecilkan api dan masak sekejap lagi.
Masukkan bancuhan tepung
jagung dan cuka makan.
Kacau rata dan masak hingga pekat.
Matikan api
dan tabur bijan sebelum dihidangkan bersama popia...
dan ni dia... sebakul popia dah ready untuk dinikmati.... inti popia ni kak rose buat awal2 n toskan air nya.. bila dah sejat barulah gulungkan.... x la basah kulit popia tu kan dan bila dah goreng kulit akan jadi rangup. krup krap, best.... cicah pulak denga cili sos home made ni. hmmmmmm sedapnya!
kakrose minta sikit popia dan sos homemade tu???
ReplyDeletelapar lah pulak malam2 ni
mashaAllah sedapnya tengok,,dulu2 rajin buat popia ni,skg ni pandai malas dah,tapi nampak popia kak rose rasa nak buat pula,,hehe,,tq share resepi.
ReplyDelete