Thursday, September 17, 2015

Chicken chop hangus & crumbing tips

 Asalamualaikum dan selamat tengahari... duduk bangun tetiba dah menjelang tengahari... tentunya kawan2 sibuk nak sediakan juadah untuk hidangan tengahari buat keluarga kan... dan mana tau entry kak rose ni boleh memberi idea apa nak masak kan... semuanya home made dengan bahan yang ada kat dapo.... even breadcrumbs pun buat sendiri dari roti yang dah nak tamat riwayatnya... tapi fries tu beli la kan... cuma nak goreng jer. dan goreng ayam tu jangan lah sampai hangus cam kak rose punya ni.... walaupun nampak hangus tapi lembut n masih juicy didalamnya.

 kak rose memang suka beli ayam yg potong2 dah... dan yang selalu jadi pilihan ialah whole leg.... amik tang peha jer untuk buat chicken chop ni untuk memudahkan kerja.... dan kak rose dapat tips dari Amy Beh untuk nak dapatkan good crumbing untuk ayam tu...tapi kak rose tak lak amik gambo step by step.... buat keja sorang mmg payah nak amik gambo dengan tangan belemuih tepung n telo bagai kan... so kak rose kongsikan kat sini untuk sapa2 yang nak mencuba ya...


Here are a few good tips on how to get a good crumbing.


First, place flour on a deep plate, then lightly beat 1-2 eggs in a separate bowl or dish. Coat the meat in flour, then shake off excess flour and dip into the beaten egg. Remove the meat pieces to allow the excess egg to drain. (kak rose guna tepung ubi)


Coat the meat with breadcrumbs and cover with more breadcrumbs. Press the breadcrumbs onto the meat using your fingers and shake off any excess.

Arrange the crumbed meat in a single layer on a tray. Cover with cling film and refrigerate for 20-30 minutes. Remove and deep-fry in medium-hot oil.

No comments:

Post a Comment