Sunday, August 9, 2015

Roti jala

 Lama rumah maya ni terbiar.... tuan tanah asik sibuk yang entah apa2 agaknya. dua minggu berturut2 buat open house mmg lah tak menang tangan sbb semuanya kena urus sorang2... tu yg buat rumah maya ni tak berupdate... dan masa lunjurkan kaki hilangkan penat sambil baca2 blog, terpandanglah roti jala yang kekal lembut sampai kepetang di blog Azie ni... so apa lagi, terus kodek2 walaupun dengan kuah santan durian jer....

mekasih Azie, kak rose mohon kongsikan resepunya ya.... walaupun dah tinggal gambar jer, nak jugak tepek resepinya kat sini untuk rujukan masa2 akan datang..

Roti Jala

Bahan bahan:
3 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam
1 biji telur
3 cawan air/santan/susu segar (saya guna air dicampur sedikit santan)
Sedikit pewarna kuning

Cara-cara:
Blendkan semua bahan di atas hingga sebati. Kalau nak tahu adunan dah boleh dijala atau belum, cuba masukkan sesenduk ke dalam acuan. Kalau keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh di jala menggunakan kuali non stick. Kuali biasa pun boleh asal tak melekat. Kalau pekat tambah air lagi sehingga boleh dijala.

Lepas jala atas kuali biarkan dalam beberapa saat. Kalau dah masak tak payah dibalik terus aje di angkat dan digulung.

No comments:

Post a Comment