kak rose ikut jer macam Sham, buat untuk satu portion, senang nak adjust...tapi memang duk sorang, buat pun untuk sepinggan je la kan... goreng kuey teow yang telah digaul dengan telor dan sedikit garam dan lada sulah.... ni la ropanya bila dah kuor dari kuali.
dan sayur mayur2... udang ciput jer kak rose buh sbb sangat allergic sangat to seafood, nak ayam pulak keras kejung dalam freezer, so forget about it la... kak rose tak buh langsung cili api abb tekak masih sakit, batuk... so kena avoid yg pedas2 tu....
Sham, tq ya kongsikan cara n resepi.... mohon kak rose cnp kat sini lak.
Untuk kuah pulak..
-
tumiskan bawang putih and cili api (kalau nak pedas). Tapi Ibu boh
jugak bawang merah sikit.. ini kes ada sekerat bawang merah baki dari
masak-masak sebelum tu. So dari membazir kan kan..
- dah tu masukkan segala harta karun yang kita suka.. udang ke.. ayam ke.. sotong ke.. goreng sekejap.
-
later.. masukkan air. Tunggu sampai mendidih. Pecahkan sebijik telur
and kacau. Anyway kut tak suka telur.. boleh la skip this step.
- untuk memekatkan kuah.. ambik sesudu teh tepung jagung.. you know what to do la kan.
- lastly.. adjust la garam and whatsnot.last but not least... kiwi fruit yg kak rose bli minggu lepas, tak termakan sbb batuk. sebeban buah2 betapa dalam fridge...harap2 jangan spoil sudah le
Salam Kak Rose...kuey teow kungfu tak pernah try lg..klu yg ladna tu biasa jgk
ReplyDeleteSalam Ramadhan kakrose, mcm senang je nak buat tu. Tak pernah cuba kue teow ni, mcm teringin pulak.
ReplyDeleteWaalaikumsalam Atie, 2 dua tu pebret kak rose... berusahalah nak mencubanya. sedap!
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteSama2 kakpb, memang mudah dan mengenyangkan jugak.
ReplyDeleteLama tak masak kuey teow koungfu ni..
ReplyDeleteboleh juga menu berbuka puasa ni :)