pertama kali memcuba buat masak lemak ciliapi dengan telo masin ni, sedapla pulak dan bertambah sedap bila digandingkan dengan goreng ikan gelama masin... memang bertambah2 makan nasik. tapi kak rose buat cuma empat biji jer... ya la untuk dua molot jer kan...
resepi sama dengan masak lemak telo itik yang kak rose kopi dari sini, cumanya kali ni guna telo masin... dan resepi ni sebagai panduan sbb kak rose cuma guna 4 biji telo jer dan cili api tu memang kurangkan sangat2... tak tahan podeh! dan garam tu kena la kurangkan sbb telo dah masin.... ado pulok yang kono darah tinggi kang!
BAHAN-BAHAN :
5 biji telur itik - boleh tambah
5 cawan santan - kalau kurang boleh tambah
1 helai daun kunyit
1 batang serai - saiz besar
Garam secukup rasa
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
10 biji cili api- kak rose kurangkan
1 inci kunyit hidup
sedikit garam - secukupnya
CARA MEMASAK :
CARA MEMASAK :
1. Bersihkan kunyit hidup , cili api dan ditumbuk lumat
bersama garam . Masukkan semua santan dengan bahan ditumbuk ke dalam periuk
bersama daun kunyit dan serai . Gaul semua bahan dan masak sampai kuah santan
mendidih .
2.
Pecahkan sebiji2 telor dalam mangkuk berasingan dan masukkan dalam
periuk sebiji2 jugak hingga habis. perlahankan api dan tutup periuk.
selepas 3-4 minit buka tutup periuk dan kacau perlahan2... jika telur
dah keras boleh kacau perlahan2 dan pastikan telor tidak melekat didasar
periuk. perasakan gulai dan bila telor dah cukup masak boleh la padam
kan api dapur.
Nampak macam sedap tu kakrose, macam nak mencuba pulak :)
ReplyDeleteBuat kak rose mmg sedap sangat la yati...makan nasi bertambah2!
ReplyDeletesedapnyer...ni kalo asben tgk mesti suke nie....sy dah salin resepi...leh buat projek ari mggu nih...sure xcited...thahahaahah
ReplyDeleteUniknya menu kak rose...mesti sedap!
ReplyDeleteKalau risau kolestrol dari makanan, moh try PHYTOCOL ST!
http://blogmummyrifqiy.blogspot.com/2015/05/phytocol-st-cara-mudah-sekat-kolestrol.html
selamat mencuba ya adda...
ReplyDeleteSuhana, pada yg suka masak lemak mmg sedap la...
ReplyDeleteuntuk kolesterol kak rose amalkan amik oats n susu omega tiap2 hari.
Lama dah tak masak Lemak telur ni.. Tak dapat telur itik.. Telur ayam pon saya bedal jer.. Resepi kak ros ni pulak telur masin.. menggugat selera ni. Macam mana nak elakkan telur melekat kat dasar periuk yer?
ReplyDeleteShahida, hancur klu guna telo ayam dan cuba guna non stick periuk....kak rose guna vision mmg x lekat la.
ReplyDelete