menggulung sepeket popia ni boleh mengantuk, berenti kejap pas tu sambung balik.... dapat satu balang beso ni dan lepas gulung n potong2 tu kak rose biarkan kering barulah goreng....rangup sangat tu yang makan tak leh nak berenti....lupa sekejap sakit bahu masa menggulung tu!
resepi dari hanamemories lagi... mekasih ya nduk, kak rose tepek kat sini lagi...
Bahan-bahan
- Kulit popia
- Nestum kisar
- Gula halus @ aising
- Susu tepung sedikit
- Gulung kulit popia. (Untuk mudah gulung, gunakan chopstick@lidi sate yg panjang). Lekatkan bahagian hujung dengan air (bleh juga lekatkan dengan bancuhan tepung gandum+air atau telur).Kemudian gunting menyerong.
- Panaskan minyak. Goreng hingga kekuningan. Angkat, toskan dan sejukkan.
- Campurkan nestum, gula dan susutepung. Gaul rata. Masukkan popia. Gaul semua.
- Simpan dalam bekas kedap udara.
mmg rajin btl k.ROSE nih..
ReplyDeletekak rose, orang sabah panggil ini batang buruk..
ReplyDeleteadda, rajin sbb nak kena kosongkan fridge... terpaksa!
ReplyDeletenasa mulia, lain tempat lain pulak namanya...rasa ttp sama kan!
ReplyDelete