resepi sempoinya....
Bahan2
sebiji nenas, kupas n celur sekejap
isi ikan kurau secukupnya
3 cawan santan pekat... boleh tambah kalau nak banyak kuah
2 batang serai- diketuk
garam secukup rasa
8 biji ciliapi - ikut kepedasan memasing lah ya*
3 cm kunyit hidup*
** tumbuk lumat bahan ni
cara:
kupas nenas, potong kecil dan celur sekejap, toskan
rendam ikan kurau masin, basuh bersih dan toskan
masukkan semua santan, bahan tumbuk lumat dan serai kedalam periuk.
masak semua sehingga kuah mendidih.
masukkan ikan masin dan nenas, kacau dan biarkan kuah mendidih sekali lagi.
bila ikan masin dah masak dan nenas dah empuk boleh lah matikan api.
sentiasa dikacau kuah supaya santan tak pecah minyak.
siap dan sedia dihidang.
AHAN-BAHAN :
1 biji buah nenas
Ikan talang masin secukupnya
3 cawan santan - boleh tambah
2 batang serai dititik
1 helai daun kunyit dicrik-carik
Garam secukup rasa
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
10 biji cili api - suka pedas tambah lagi ya
3 cm kunyit hidup
CARA MEMASAK :
Bersihkan buah nenas kemudian buang empulur di bahagian tengah yg keras
dam boleh la dipotong kecil buah nenas ni . Bersihkan tulang dan isi
ikan talang masin ni tos dan ketepikan dulu .
Masukkan semua santan , bahan ditumbuk lumat , serai dan daun kunyit ke
dalam periuk . Masak semua sampai kuah mendidih kemudian masukkan semua
ikan masin dan nenas kemudian kacau serta biarkan sampai kuah mendidih .
Bila ikan masin masak dan biah nenas dah masak cukup empuk boleh la
ditutup api dapur . Sentiasa kacau kuah supaya santan tak pecah minyak.
Copy and WIN : http://bit.ly/copy_win
Copy and WIN : http://bit.ly/copy_win
BAHAN-BAHAN :
1 biji buah nenas
Ikan talang masin secukupnya
3 cawan santan - boleh tambah
2 batang serai dititik
1 helai daun kunyit dicrik-carik
Garam secukup rasa
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
10 biji cili api - suka pedas tambah lagi ya
3 cm kunyit hidup
CARA MEMASAK :
Bersihkan buah nenas kemudian buang empulur di bahagian tengah yg keras
dam boleh la dipotong kecil buah nenas ni . Bersihkan tulang dan isi
ikan talang masin ni tos dan ketepikan dulu .
Masukkan semua santan , bahan ditumbuk lumat , serai dan daun kunyit ke
dalam periuk . Masak semua sampai kuah mendidih kemudian masukkan semua
ikan masin dan nenas kemudian kacau serta biarkan sampai kuah mendidih .
Bila ikan masin masak dan biah nenas dah masak cukup empuk boleh la
ditutup api dapur . Sentiasa kacau kuah supaya santan tak pecah minyak.
Copy and WIN : http://bit.ly/copy_win
Copy and WIN : http://bit.ly/copy_win
BAHAN-BAHAN :
1 biji buah nenas
Ikan talang masin secukupnya
3 cawan santan - boleh tambah
2 batang serai dititik
1 helai daun kunyit dicrik-carik
Garam secukup rasa
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
10 biji cili api - suka pedas tambah lagi ya
3 cm kunyit hidup
CARA MEMASAK :
Bersihkan buah nenas kemudian buang empulur di bahagian tengah yg keras
dam boleh la dipotong kecil buah nenas ni . Bersihkan tulang dan isi
ikan talang masin ni tos dan ketepikan dulu .
Masukkan semua santan , bahan ditumbuk lumat , serai dan daun kunyit ke
dalam periuk . Masak semua sampai kuah mendidih kemudian masukkan semua
ikan masin dan nenas kemudian kacau serta biarkan sampai kuah mendidih .
Bila ikan masin masak dan biah nenas dah masak cukup empuk boleh la
ditutup api dapur . Sentiasa kacau kuah supaya santan tak pecah minyak.
Copy and WIN : http://bit.ly/copy_win
Copy and WIN : http://bit.ly/copy_win
BAHAN-BAHAN :
1 biji buah nenas
Ikan talang masin secukupnya
3 cawan santan - boleh tambah
2 batang serai dititik
1 helai daun kunyit dicrik-carik
Garam secukup rasa
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
10 biji cili api - suka pedas tambah lagi ya
3 cm kunyit hidup
CARA MEMASAK :
Bersihkan buah nenas kemudian buang empulur di bahagian tengah yg keras
dam boleh la dipotong kecil buah nenas ni . Bersihkan tulang dan isi
ikan talang masin ni tos dan ketepikan dulu .
Masukkan semua santan , bahan ditumbuk lumat , serai dan daun kunyit ke
dalam periuk . Masak semua sampai kuah mendidih kemudian masukkan semua
ikan masin dan nenas kemudian kacau serta biarkan sampai kuah mendidih .
Bila ikan masin masak dan biah nenas dah masak cukup empuk boleh la
ditutup api dapur . Sentiasa kacau kuah supaya santan tak pecah minyak.
Copy and WIN : http://bit.ly/copy_win
Copy and WIN : http://bit.ly/copy_win
BAHAN-BAHAN :
1 biji buah nenas
Ikan talang masin secukupnya
3 cawan santan - boleh tambah
2 batang serai dititik
1 helai daun kunyit dicrik-carik
Garam secukup rasa
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
10 biji cili api - suka pedas tambah lagi ya
3 cm kunyit hidup
CARA MEMASAK :
Bersihkan buah nenas kemudian buang empulur di bahagian tengah yg keras
dam boleh la dipotong kecil buah nenas ni . Bersihkan tulang dan isi
ikan talang masin ni tos dan ketepikan dulu .
Masukkan semua santan , bahan ditumbuk lumat , serai dan daun kunyit ke
dalam periuk . Masak semua sampai kuah mendidih kemudian masukkan semua
ikan masin dan nenas kemudian kacau serta biarkan sampai kuah mendidih .
Bila ikan masin masak dan biah nenas dah masak cukup empuk boleh la
ditutup api dapur . Sentiasa kacau kuah supaya santan tak pecah minyak.
Copy and WIN : http://bit.ly/copy_win
Copy and WIN : http://bit.ly/copy_win
Sodap pulak tengok pepagi ni kakrose.. ada lagi ke.. minta semangkuk ehe :)
ReplyDeleteYati, sori le... tinggal gambar jek!
ReplyDeletesedapnya...
ReplyDeletesedapnya! i like this menu. mak kat kg salalu masak gulai ni...
ReplyDelete