Saturday, November 29, 2014

Samosa inti daging+kentang

 buat untuk minum petang time hujan2 ni memang ngam sangat... kulit yang garing rapuh dan inti daging yang sedap sangat lah heaven, digandingkan pulak dengan secawan nescafe panas2... tak sedar habis sepiring dah.... membuatnya sangatlah bercinta masa nak membungkus tu, maklumlah keras tangan ni....siap tengok kat youtube pun masih terkial2 lagi... so ini lah jadinya, kemet2 jer... apa pun puas ati dapat makan air tangan sendiri kan...

resepi inti kak rose copy dari sini... mekasih ya. izinkan kak rose kongsikan kat sini pulak ya...

Bahan bahan:
  • 1 cawan daging kisar (boleh tambah banyak kalau suka)
  • 500g ubi kentang dan dipotong dadu serta direbus terlebih dahulu
  • 1 bawang besar dipotong dadu
  • 3 uals bawang putih dicincang halus
  • 1 sudu rempah kari kegemaran anda
  • garam dan gula secukup rasa
  • beberapa helai daun kari untuk aroma
Cara:
  1. Rebus kentang terlebih dahulu sehingga empuk bagi menjimatkan masa anda.
  2. Tumis bawang putih dan bawang besar beserta daun kari sehingga naik bau.
  3. Masukkan rempah kari dan goreng sehingga agak garing.
  4. Kemudian masukkan kentang dan kacau sehingga sebati.
  5. Sejukkan inti terlebih dahulu sebelum proses menggulung.
  6. Sambil tu, potong kulit popia kepada tiga baris. (gambar lipat samosa segi tiga
  7. Letakkan inti dan gulung kulit popia kepada bentuk segi tiga seperti di bawah.
  8. Sapukan air atau telur putih di penghujng sebagai pelekat.
  9. Goreng di dalam kuali pada suhu sederhana dengan minyak yang penuh.


No comments:

Post a Comment