Asalamaulaikum dan salam hari minggu dan selamat berrehat2 kepada yang
bercuti... buat tukang dapo macam kak rose ni memang tak de la
cutinya... tapi selalunya ada malas juga mau masuk itu dapo! asik
melayan blog sana sini dan terjumpa lah camner nak buat concreated
pandan juice ni, since daun pandan pun banyak, mula lah nak mencuba
untuk lihat apa hasilnya...
rupanya mudah jer nak buatnya.... just blend daun pandan bersama sedikit air dan simpan dalam fridge, dan untuk mendapatkan jus yang benar concentrated biarkan dia dalam fridge selama 4 hari... clorofil akan mendak kebawah..... dan ini hasilnya selepas kak rose simpan dalam fridge selama 2 hari.... nampak kan mendapan dibawah gelas tu....itulah dia pati pandan jus tu.. kalau biarkan sampai 4 hari, baki air mendapan itu akan bertambah jernih.
dan inilah pati pandan homemade, sangat hijau untuk adunan apam kentang kak rose.... yang penting bau pandan yang sangat harum untuk kuih ni..bau pandan yang asli, tidak sama seperti essence pandan yang baunya sangat menyucuk!
apam kemtang hijau dengan menggunakan home made jus pati pandan...sangat harum bau pandannya. so kalau kawan2 nak menggunakan jus ni kena lah buat in advence, at least 2 hari sebelum nak gunakan.... tapi the best result is after simpan selama 4 hari sehingga air yang tinggal benar2 jernih bila semua clorofil dah jadi mendapan, pati pandan.
oo..baru tau kena simpan bagi mendap dulu..selalu saya tapis je..
ReplyDeleteKuih ayu ke tu, memang sedap kalau ori pandan
ReplyDeleteMummy Dina, kak rose pun baru tau jer.. sama2 kita kongsikan.
ReplyDeletesud@is, apam kentang dengan kaler hijau dari pati pandan tu. mmg harum bau pandan dia.
ReplyDeletelaaa ye ke...baru tahu..selama ni lepas blend tapis terus amek je airnya..patutlah kaler tak cantik sgt...
ReplyDeletethx oak share tips..