meh tengok resepi kuih talam keledek yang kak rose cnp dari blog kayumaniskoner563 ni...nasib baik its turn out ok walaupun terlupa jugak nak sapu minyak pada lapisan plastik kat loyang tu.... alahai!!!!! banyaknya yang ter ter... nampak na gelojoh, tergopoh2. kawan2 jangan ikut cam kak rose ni ya.... seeloknya ikut cam link yang kak rose bagi tu kalau nak mencuba.
TALAM KELEDEK
1/2 adunan : loyang 8 x 8
Bahan Lapisan Bawah :
Bahan Lapisan Bawah :
1 cawan keledek oren dipotong dadu
(rebus & toskan)
80 gm tepung beras
125 ml santan pekat
225 ml air
1 sk tepung hoen kwee (kak ruby ltk tepung jagung)
80 gm gula halus
1/2 sk garam
80 gm tepung beras
125 ml santan pekat
225 ml air
1 sk tepung hoen kwee (kak ruby ltk tepung jagung)
80 gm gula halus
1/2 sk garam
Cara :
Bancuh semua bahan kecuali keledek, tapis dan masak hingga naik wap, tutup api, masukkan keledek tadi dan kacau hingga rata. Tuang ke dlm loyang yg telah disapu dgn sedikit minyak (kak ruby sapu butter) atau alaskan dgn plastik dan kukus selama 15 minit.
Bahan Lapisan Atas :
80 gm tepung gandum
150 gula halus
1 biji telur
125 ml santan pekat
250 mk air
sedikit garam
pewarna oren
cara :
Bancuh semua bahan, tapis ke dlm periuk dan masak hingga naik wap. Tuangkan ke atas lapisan bawah tadi. Kukus lah selama 30 minit atau hingga masak.
Bancuh semua bahan, tapis ke dlm periuk dan masak hingga naik wap. Tuangkan ke atas lapisan bawah tadi. Kukus lah selama 30 minit atau hingga masak.
antara muslimat yang hadir semasa bacaan al-khafi pagi tadi....dari minggu ke minggu bertambah ramai yang join majlis ni. Alhamdullilah.
Puan Hajjah Maryam yang mengetuai kumpulan mengaji kami.... terima kasih sudi membimbing kami semua.... semuga mendapat keberkatan bacaan Al-Khafi kami disetiap pagi jumaat yang mulia.
sedapnya...
ReplyDeletecantiknya...mesti sedap ni..
ReplyDeletemenarik pulak tu...oren
cantik talam keledek kakrose nak jugak sepotongni bila lah dpt nak rasa tak tau
ReplyDelete