Thursday, September 11, 2014

Kuih bakar evergreen

 kuih bakar evergreen....harum bau daun pandan!

kuih bakar yang memang evergreen.... dari dulu, kini dan selamanya tetap menjadi pebret tapi nak buatnya tu yang tidak selalu ade karajinan....tapi bila ari ni dok meyelongkar dapur Gee Hut tetiba datang pulak vitamin r tu.... dan siapkan bahan2 pas tu g kuliah dimesjid. balik dari kuliah terus menggodek dan malam dapatlah makan kuih ni... minum petang kami memang selalunya sekali dengan dinner....maka dapat makan kuih ni pun dah malam!

 berposing dalam oben antik kak rose...

resepinya kak rose cnp dari blog Gee, mekasih ya kongsikan resepi ni. rupanya ade banyak versi jugak resepi kuih bakar ni...cer try resepi yang ni, sangat puas ati dengan kejadian dan rasanya...

KUIH BAKAR

2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 cawan jus pandan (kisar 4 helai daun pandan bersama 1 cwn air dan tapiskan)
2 cawan santan
2 sudu besar minyak sapi (cairkan)
2 biji telur (pukul ringan)
1/2 sudu teh garam
Pewarna hijau
Bijan

 bila dah sejuk, keriput lak dia.... biar x de rupa, yg penting rasa!

Cara-Cara

Campurkan kesemua bahan dan blend sampai sebati.
Griskan acuan dengan mentega atau minyak. Panaskan atas dapur gas hingga minyak berdesir. 
Bila minyak telah panas, tuangkan adunan tadi. Taburkan bijan. 
Biarkan seketika hingga bahagian tepinya masak.
Kemudian masukkan ke dalam oven dan bakar pada suhu 180C selama 1 jam atau sampai garing.  

sedap, dua biji sekali ngadap bersama dengan nescafe o kurang manis......

No comments:

Post a Comment