mee hoon goreng singapura dengan apa yang ade jer... bila rasa nak makan, buat jugak ler dengan bahan yang ade dalam fridge. segala seafood memang x de, so gantikan dengan ayam fillet. apa nak susah, kita tyang buat diakan, so pepandailah nak mereka reka apa yang patut ade dalam mee tu...
kak rose ikut resepi ni....cuma udang tu kak rose gantikan dengan ayam dan x de jugak fish cake. make do dengan apa yang ade kan.....
Bahan-bahan
1/2 bungkus mee hoon
10 ekor udang
1/2 inci halia ( ditumbuk)
5 biji bawang putih (ditumbuk)
1/2 sudu kecil lada hitam serbuk
Fish cake (x dak, kak rose tak bubuh le))
1 biji carrot ( diparut)
Bawang goreng
Cili api (dipotong)
2 sudu sos tiram
Daun bawang
sedikit kubis...yg ni kak rose tambah
Cara-cara
Rendam mee hoon
Tumis bawang putih dan halia
Masukkan udang + sotong
Masukkan sos tiram
Masukkan mee hoon bersama 1/2 cawan air
Masukkan carrot + kubis
Masukkan fish cake
Masukkan lada hitam garam dan serbuk perisa
Hidangkan bersama daun bawang, cili api ( potong) dan bawang goreng
sebelum bekpes, sudah jadi satu kemestian... cek bp dulu. kesihatan kena jagakan!
and the fruits....honey star fruits, kiwi fruit n limau yang sangat manis thailand mari....makan buah sebelum main meal ya, tp sllu jer lupa dan sebaliknya pulak terjadi!
suka sgt mihun goreng cmtu...
ReplyDeleteSalam Kak Rose,family atie tak suka lak meehoon singapore ni,agaknya tak merah kot.hehe
ReplyDeleteSedapnya mkn buah2an...
sedapnya menu breakfast tu kak..buah2 tu pun sedap..
ReplyDeleteadda syuhada, sesekali buat macam sedap gak!
ReplyDeleteAtie,bila putih cam ni kurang menarik la pulak, tu yg tabur segala yg merah2... he he he
ReplyDeleteBbwana,makan buah pun sllu wrong timing, dah terbiasa makan buah lepas main meal ni nak ubah susah gak!
ReplyDelete