so ni la kuihnya yang kak rose bawak pagi tadi tu...resepi kak rose kopi dari rumah hana, mekasih ya nduk dan kak rose kongsikan kat sini lak...
Bahan-bahan
Cara-cara - 4 cawan tepung gandum
- 1 1/2 cawan gula caster
- 3 biji telor
- 1 1/2 cawan santan ( di ambil dari 1 paket ( 50 gm )santan segera +1 1/2 cwn air )
- (kak rose gantikan dgn susu cair)
- 1 sudu makan ovelette
- 1 sudu makan baking powder
- 1 sudu teh pewarna hijau
- Inti kelapa
- 1 biji kelapa parut putih sahaja
- 2 sudu teh garam
- 1 sudu makan tepung ubi
- Ayak tepung bersama baking powder, ketepikan.
- Putar telor + gula sehingga betul2 kembang.
- Masukkan ovelette dan pewarna hijau, putar lagi sehingga sebati.
- Masukkan tepong sedikit demi sedikit berselangseli dengan santan sehingga habis.
- Inti kelapa- satukan semua bahan, gaul sehingga rata.
- Sapu acuan dengan minyak, ambil sedikit inti kelapa, tekan2 dalam acuan tadi, tuang adunan. Kukus selama 5 minit.
apa lah agaknya yang dibincangkan oleh ustazah dengan auke kek lapis sarawak ni...
dan kuih putri ayu yang kureng keayuannya.... kedekit sungguh nak buh kaler hijau tu!
Alhamdulillah,bagus betul kejiranan kak rose buat majlis ilmu setiap jumaat, ada jugak aktivitikan...
ReplyDeleteEmmmm ayunya.. kuih putri ayu kak rase tu :)
Assalamualaikum Kak Rose,
ReplyDeleteElok sangat kejadian kuih putri ayu Kak Rose. Dulu pernah juga buat, kuih ni sedapkan, lembut dan lemak2 gitu. Suka tengok suasana majlis ilmu spt ini.
Sedapnya....dh lama tak buat... nk ckit!
ReplyDeleteAslmkm Kak rose..saya kan..beli acuan beria2 dulu, skali je buat, dah agak2 nak buat lg nnt tah kat mana nak cari balik acuan tu..hahah..anak2 buat main dah
ReplyDeleteYati, nasib baik ada yang initiatekan aktiviti cam ni, so kita join la...
ReplyDeleteWaalaikumsalam Watie, buat kuih untuk bawak kemajlis tu... masin2 bawak sepinggan, so tuan rumah x tak la bersusah nak masak lagi.
ReplyDeleteGee... alamak tinggal bekas jer!
ReplyDeleteAnna Qawina, mmg memerlukan vit r yang sangat banyak nak buat kuih ni kan...
ReplyDeleteacuan ni jugak yg kak rose sllu guna untuk buat bermacam2 apam...mudah guna acuan kecik2 cam ni kan..