sebahagian dari isi yang masih belum diperisi... makan cam tu jer pun sedap sbb sangat manis. resepi batter untuk nak goreng ni kak rose google jer n pilih yang ni untuk dicuba. alhamdullilah sangat rangup, walaupun dah sejuk masih maintain rangup gitu!. mekasih ya share resepi..
Bahan-bahan
- cempedak secukupnya
- 1 cawan tepung gandum
- 2 cawan tepung beras
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- air secukupnya
- minyak untuk menggoreng
Cara-cara
- Panas kan minyak. campurkan semua bahan di atas dan kacau hingga sebati. adunan hendaklah tidak terlalu pekat ataupun cair. agak2 la ye.
- Ambil 2 sudu besar minyak panas masukkan kedalam adunan tadi dan kacau hingga larut.
- Masukkan cempedak dan goreng.
- Makan masa panas memang sedap tapi hati2 la yer..
Wahhh wangi semerbak sampai sini nih!
ReplyDeletePastu, biji dia kasi rebus sampai lembut plak. Layannn!
sedapnyerrr.. smp bintulu bau cempedak goreng nihh
ReplyDeleteSedapnya makan cempedak goreng time hujan gini.... sampai bijinya sekali saya kunyah tau!
ReplyDeleteoh tepung beras lg byk dr tepung gandum rupanye eh...patut sy buat x menjadi..hehe tq sharing.m
ReplyDeleteSaya jumpa resepi yg asal tu.esok br nk cuba.tp ksk rose dah buat ikut resepi tu, rasa lg confident ni.hihi.
ReplyDeleteSy dh cuba resepi ini . Cuma sy olahkn sikit masukkan soda bikarbonat dan air kapur .. in Sya Allah sedap dan ranggup . Wanginya mcm letak daun pandan
ReplyDeleteMmg sedap sy dh try ikut resepi awak..
ReplyDeleteThanks a lot dear...
dalam adunan tu, memang kena campur dengan minyak yang panas ke? apa tujuan dia ek?
ReplyDelete