daging masak lemak cili api style negeri sembilan ni mmg jadi pebret kami sekeluarga... dan kalau buat gulai daging resepi cenggini lah yang kak rose selalu buat. kalau kita tengok gulai ni langsung tak gunakan bawang... nor bawang putih or merah, tp mmg sedap. bahan yang cukup simple, mudah nak sediakan. meh kak rose kongsikan kat sini resepi nya, cnp dari sini....
Bahan-Bahan
½ kg daging batang pinang
2 batang serai
20 biji cili padi (kak rose bubuh separuh jer... ikut le kepedasan memasing ya!)
3 biji ubi kentang
½ inci kunyit hidup
2 atau 1 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
1 helai daun kunyit
sedikit garam
½ cawan air
Cara-Cara
1. Blend cili api,kunyit hidup sehingga halus. (kak rose tumbuk je, lagi sedap tau)
2.
Kemudian masukkan bahan yang telah di blend, serai yg telah
dititik(ditumbuk sedikit)kedalam periuk. Masukkan daging dan tambah
sedikit air. Masak sehingga daging empuk.
3. Jika daging telah empuk mskkan santan
cair dan air tadi. Kemudian mskkan ubi kentang dan daun kunyit.
4. Apabila ubi kentang telah empuk, mskkan santan pekat dan garam.Tutup api.
Cadangan Hidangan:
Jika hendak pedas dan lebih kick, tambah lebih cili api.
Ini adalah resepi original negeri sembilan. Kalau tak nk guna ubi kentang boleh guna belimbing buluh.
Boleh juga kalau nk guna dg salai, tetapi kena letak belimbing buluh baru power.
Kalau ikut nisemblan style memang podehhhhh tak boleh tahan kan kak rose :)
ReplyDeletePerghhhh..
ReplyDeleteTetibo lak ghaso nak pi boli daging lak ha.
Salute kak..
Yatie, tu yg kena kurangkan cili apinya... kang tak terdayo nak nolan kalau podeh amek!
ReplyDeleteSham, kalau dapat daging salai lagi lak, podeh pun belasah yo!
ReplyDeleteEden tgh try masak guna resepi ni...tongah mendidih tu ha.... buat sahur...
ReplyDeletebole tak klau rebus dulu daging tu ?
ReplyDeleteKalau daging liat..mmg kene rebus dulu..
Deletepeh..... pedas
Delete