pagi yang hujan membuat tekak asik nak mengunyah jer.... dah la tak boleh nak pergi ber brisk walk, tapi asik nak makan jer. dan jari asik jugak mengkelik ke blog masak2... cari lah ape je kudapan yang mudah nak buat untuk melayan tekak ni. so decide nak buat kuih siput, teruslah kedapur n godek2...
resepi dari dapur kecilku, walaupun dapatnya cuma ciput jer tapi jenuh jugak nak menggentel siput tu... dan jadilah kak rose nya siput macam siput gondang yang besar2 gemuk tu...ishhhhh!!!! geli pulak bila ingat binatang merayap tuh! sedap n rangup, dapat gentel sikit terus goreng dan nikmati masa hangat2 tu memanglah heaven sangat.... yang lain tu tinggal sampai kering dah adunan tu baru sambung menggentel. jom kak rose kongsikan resepinya kat sini ya..
bahan2nya
250 gm tepung gandum
35gm majerin
1 sudu besar ketumbar*
1/2 sudu teh jintan manis*
1/2 sudu tehl jintan putih*
1 sudu besar udang kering*
5-6 tangkai daun kari
1 sudu besar rempah kari daging
1 sudu teh pati ikan bilis
1/2 sudu teh cili flakes
garam
1 biji telor - pukul sedikit
2 sudu besar santan pekat
air secukupnya
kisar bahan bertanda *
Cara-cara:
Gaul tepung gandum dan majerin bersama bahan kisar,sehingga menjadi serbuk roti
Masukkan santan dan telor, gaul sebati.
Masukkan air sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut.
Tekan atas acuan kuih siput.
Goreng dengan api sederhana. bila kuih siput separuh masak, masukkan daun kari dan goreng hingga kuih siput garing dan rangup.
biarkan sejuk baru simpan dalam botol.
assalamualaikum kak...
ReplyDeletelama tak singgah.. ni dah nampak si siput gondang.. alahaiii.. sedapnya mengunyah kudapan ni..
nani penah buat.. siput tak rupa siput kak.. tak tutup belaka.. asyik nganga.. adoiii.. hehehehe
Waalaikumsalam Nani,
ReplyDeleteni pun puas dah gentel bagi katup... jenuh, rasa kontot jari2 gumuks kak rose ni!