lama rasanya tak buat apam cekelat ni....asik2 apam beras pebret tu je. bila dah jadi pebret tentulah itu yang dibuatnya dan makan tak jemu2 sampai badan pun dah jadi macam apam dah ni! tapi apam cekelat ni rasanya lebih macam kek kukus, moist n gebus...lagi la laju makan masa panas2 tu... pada sapa2 yang nak mencuba apam sedap ni, kak rose kongsikan resepinya kat sini yang asalnya dari Alma Myr. mekasih share resepi sedap ni ya...
APAM COKLAT by Alma MyR
1cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan air
1bj telur
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1 atau 2 sudu besar serbuk koko
Panaskan pengukus yg berisi air hingga mendidih.
Mix semua bahan2 menggunakan mixer atau nak lebih mudah lg boleh gunakan blender.
Masukkan dlm acuan lompang dan kukus hingga masak lebih kurang 10 - 15 minit.
Sedap dimakan panas2.
As Salam K Rose,
ReplyDeleteTima kasih sudi try resipi bonda saya ni...kena pulak pd tekak k rose & family ye? Alhamdulillah...
Suami & anak2 saya pun lajuuu je mkn tang tgh suam2 panas tu...
menarik ni. nak try la nanti.
ReplyDelete