resepinya dah pernah kak rose kongsikan kat sini dari Ayu S'pore dan kak rose tepek sekali lagi kat sini untuk sapa2 yang nak try resepi sotong goreng rangup ni....
Ingredients:-
500g sotong
1 cawan tepung gandum
1 sudu baking powder
1 biji telur
sedikit garam & lada sulah
1/2 sudu Italian herbs ~ tak ada, ganti dgn serbuk kari
1 sudu kecil paprika (kak rose x de, x letak)1 sudu kecil serbuk cili
makan dengan nasik lemak bekpes pagi tadi, ratah gitu je pun sedap!
Potong sotong kecil2, bersihkan dan toskan airnya biar sampai kering.
Gaul sotong dgn sedikit garam dan lada sulah.
Pukul telur sikit dan masukkan sotong , ketepikan.
Gaul tepung, baking powder, garam, lada sulah, italian herbs, paprika dan serbuk cili.
Masukkan sotong yg telah digaulkan dengan telor, salutkankan sotong dengan tepung.
Goreng dalam minyak terendam hingga kekuningan.
Hidangkan dengan Sos Tatar dan sos cili.
Huhuhhu sedap nyer, klu dpt cicah sos cili thai nie mmg best arrr :D..
ReplyDeleteAduh mak ai...! kalau dapat makan sotong begini 2,3 pinggan pon takpe... sedaaaappp!
ReplyDeleteOhhh saya ketagih benda nih. Cuma resipi saya simple (style orang malas) tepung kentucky + tepung jagung jer. Pun berebut...!
ReplyDeleteDelima, sket je makan ngan nasik tu, selebihnya mmg meratah cicah cili sos. sedap pa tu menggaru pulak! adoyaiiiii
ReplyDeleteGee, betul sangat tu...x ingat pasal allergic tu dah!
ReplyDeleteAzie, kami dua orang jer makan, anak x makan sbb takut gatal dia punya bekas operation tu...puas la makan!
ReplyDeleteTp knp sy grg tepung xlekat pd sotong
ReplyDelete