nak nya buat mee goreng baasah2, tp bila dah masak suma dah jadi mee goreng tak berapa basah lak...x berkuah dah! rupanya ada petua nak buat nya, nak tau kena g tengok kat tuan punya resepi tu ya...kak rose ni main belasah jer....tp tak pe, rasa tetap mantoop gitu...mekasih pada
tulip77 yang kongsikan resepi mee goreng ni...
Bahan-bahan
- 600g mee kuning
- 2 ekor sotong (kak rose x letak -takut gatalllll!)
- 6 ekor udang basah
- 3 pokok sawi
- 1 sb pes lada kering
- 2 sb minyak masak
- 1/2 sb sos tiram
- 4 sb sos tomato
- 1/2 sb kicap pekat
- 3 cawan air panas
- 3 ulas bawang putih
- garam, gula & ajinomoto
- ** lada jeruk ** (kak rose tak buat pun...)
- cuka
- gula & garam
- lada besar hijau
Cara-cara
-
Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan pes
lada tumis sekejap. Masuk sotong & udang gaulkan sebati.
-
Masuk sos tomato,sos tiram,kicap pekat,gula,garam dan ajinomoto. Kacau
biar sekata. Masuk air panas dan biar menggelegak. Rasa cukup semua
bahan perasa. Adjust ikut selera anda.
- Masukkan mee kuning
& gaul sebati. Masukkan pula sawi (daun shj), kalau nmpak air mcm
dah kering atau tak cukup basah blh tambah lagi air panas.Kecilkan api
& biar selama 4minit. Kemudian gaul2 sekejap,bila semua perasa dah
meresap dalam mee, tutupkan api. Masukkan taugeh dan gaul sekata.Dalam
gambar xda taugeh...stok taugeh takda kat umh...
- Alihkan
mee kuning dari kuali, jgn biarkan dlm kuali, air mee akan kering.
Makan panas2 bersama lada jeruk,taburkan dgn daun bawang & bawang
goreng.
Kak Rose, saya pun selalu buat mee goreng yang basah camni sebab anak-anak suka yang basah. Tapi kena makan panas-panas, means lepas goreng terus angkat dan hidang. Kalu ulang makan tu maknanya, mee goreng dah kering.
ReplyDeleteTerimakasih berkongsi resipi.