masih guna resepi dari Yani@Myr, memang menjadi dan elok je kejadian laksam ni. kak rose kongsikan kat sini lagi resepinya ya. mekasih banyak2 ya Yani.
Bahan-bahan
- 3cwn tpg beras
- 1/2 cwn tpg gandum
- 4cwn air suam
- timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)
- >>cili:
- cili merah
- belacan (kak rose x makan so gantikan ngan udang kering)
- garam
- limau
- Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh
- Sdkt halia
- Sdkt bwg putih
- Sdkt bwg merah/besar
- Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
- Santan
- Asam keping
- Sdkt garam
- Sedikit gula merah/gula
puas dapat mengulang-ulang makan....mengalahkan orang mengidam pulak!
Cara-cara
- Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
- Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis
- Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.
- Untuk cili: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau
salam kak rose,
ReplyDeletesedapnya makan laksam..terliur tengok..
Bbwana, hmmm mmg sedap. siap makan berulang2 lagi tu....
ReplyDeletesalam...e-na baru jer wat laksam last wekend kt umah mak...lps gian coz kt umah sndiri x smpt nk ngukus dgn si kecik...eh k.rose dh pindah langkawi??bila...punyala lm x bw..lngsung xtau citer terkini
ReplyDeleteWaaaa...nk sikit...terlior!
ReplyDeleteterliur nya kak noor tengok, walaupun baru je makan sedapppp
ReplyDeleteKali pertama menikmati laksam ketika bersekolah di raub. Beli di pasar minggu. Sedapnya. Terus jatuh cinta. Itu cerita puluhan tahun dahulu. Sampai sekarang cuma tahu makan saja.... :))
ReplyDeleteKali pertama menikmati laksam ketika bersekolah di raub. Beli di pasar minggu. Sedapnya. Terus jatuh cinta. Itu cerita puluhan tahun dahulu. Sampai sekarang cuma tahu makan saja.... :))
ReplyDeletelaksam kesukaan kami sekeluarga tapi dulu2 buat bendalah ni la yg tension...hihi....skrg dah ok.
ReplyDelete