resepi asal guna kentang, tapi kak rose dah derhakakan dengan guna keledek pepel ni, maaf ya tuan punya resepi, kak rose tukar main ingredient kuih bakar ni... tp tetap sedap taw!
KUIH BAKAR KENTANG
Source: Kak Jun, Copy: Kak Asma
sumber : Izah & K.Nor
Bahan-bahan 2 biji ubi kentang-rebus n kisar/lecek (kak rose gantikan dengan 1 caw. keledek lecek)
1 biji telur
2/3 cawan gula (kak rose guna 1/2 caw je)
1 cawan tepung gandum
1 cawan santan
pewarna kuning atau hijau (no additional color- warna asli keledek pepel)
1/3 sudu besar minyak sapi-cairkan
3 sudu susu cair(ni akak tambah)
baru keluarkan dari acuan.....
Cara-cara
Kacau telur dan gula. masukkan tepung dan santan. kacau rata dan tapis.
Tuang dalam keledek tadi dan kacau rata. Masukkan minyak sapi cair tadi dan gaul sebati.
Sapu loyang/acuan dengan minyak, panaskan sebentar dan tuang adunan. masak atas api kecil, tabur bijan jika suka.
* jun masak dalam acuan kecil2 dan bakardalam oven selama 15-20min (guna acuan ni kak rose bakar selama -+40 minits)
cantik kaler purple kuih tu..
ReplyDeletecantik acuan silicon tu
ReplyDeletekaler purple tak pernah tengok, pasti sedapkan?
ReplyDeleteSalam kakrose, baru plan nak menggodeh keledek hari ni tapi kaler oren. Nak buat kuih mcm ni, tak berani pulak zana. Simpan dulu resipinya...hehe..
ReplyDeleteSedapnyaaa....nk 2 ketoi!
ReplyDelete