buat potato wedges ni nak makan dengan ayam bakar semalam... tu dia, panas2 baru angkat dari koli terus berposing dengan bakul penapis... dah lewat, so x de la nak berposing lawa2 bagai kan... sedap, crispy diluar n lembut didalamnya.... sambung meratah lepas balik dari solat tarawih, konyang den! resepi sempoi dari Myr oleh tulip77. mekasih ya.
Bahan-bahan ( 2 biji )
- 2 biji kentang - saiz besar (kak rose guna russet potato)
- 5 sb tepung gandum
- sedikit garam
- sedikit serbuk lada hitam
- sedikit serbuk lada putih
- sedikit gula (x letak)
- sedikit serbuk kunyit (kak rose gantikan dengan serbuk kari)
Cara-cara
-
Kupas kentang potong bentuk belahan epal rebus 10minit atau hingga separuh masak. Dah siap toskan.
-
Campurkan bhn2 lain & campur air sedikit mcm nak
buat bancuhan goreng pisang. Salutkan kentang tadi dalam tepung.(kak rose x campur air)
-
Goreng dalam minyak panas hingga kekuningan. Sedap makan dgn mayonis/sos cili.
sedapnye potato wedges tu..tq kak kongsi resepi
ReplyDeletemakan panas2 pasti terangkat sangat2 ni sabar saja lah dulu pasti nak buat jugak nanti..
ReplyDeletesedapnya ayam bakar ngan wedges ni
ReplyDeleteErmm sesekali layan menu camnie best kan akak :)..
ReplyDeletePaberet anak-anak saya nih!
ReplyDeletesedapnya kak.. nak cuba nanti.. :)
ReplyDelete