resepi sup sayur sempoi ni oleh Kak Besah dari Myr. mekasih ya..
Bahan-bahan
- sebiji kecil labu air (pastikan ia muda) - buang kulit dgn pengupas timun & dipotong dadu.
- setengah cekak suhun @ so'un (kak rose x letak)
- semangkuk kecil isi ayam(hiris nipis) @ udang basah
- 7 biji bawang merah,5 ulas bawang putih & 2cm halia muda - dihiris
- 1/2 sudu teh serbuk lada hitam, 1/2 senduk minyak utk menumis
- (kak rose tambah carrot yg dipotong munger2....)
Cara-cara
- panaskn minyak,tumis bahan2 hiris hingga wangi lalu masukkan ayam/udang.goreng hingga ayam layu lalu masukkan 2 mangkuk air.
- biar mendidih seketika utk lembutkn ayam pastu masukkan labu air.biar mendidih 3 minit lalu masukkan suhun. masukkan juga serbuk lada hitam. garam & secubit gula.biar mendidih seminit,tutup api dapur & tutup rapat periuk dlm 5 minit utk empukkan labu. kemudian renggangkn tutup periuk utk elakkan labu jd lembik.
- bolehlah dihidang panas @ sejuk..
Saya kalau sayur mcm ni Kak Rose..mkn nasi akan bertambah-tambah..tiap-tiap hari layan pun boleh..dah dua hari saya dok layan sayur bening betik muda..makan tak toleh kiri kanan dah...hehhe
ReplyDeleteSally, teringin pulak bila dengar sayur bening betik... mana nak cari betik muda kat sini ek?
ReplyDeleteKalau Sham dpt sup sayur mcm ni.. tiap hari pun okey Kak Rose. Tak pernah muak..
ReplyDeletesuka sup cenggini, lama dh tak buat...
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeletesimple tapi sedap..
looks wonderful
ReplyDeletesedap sgt ni kak..nak lg ada udang
ReplyDeleteSham... tu yg masak berulang2... suka, suka.
ReplyDeleteNoorma, masih beratkins ker? ok kan makan sayur mayur jer!
ReplyDeleteBbwana, yes! simple n sedap. yang penting cepat je nak masaknya dan cepat jugak dapat ngapnya!
ReplyDeleteTorontoview, and delicious too!
ReplyDeleteNorzila, pd kak rose sedap lagi kalau guna ayam... tu kak rose punya tekak ler...
ReplyDelete