ni lah acuan kuih cara munger2 yang baru 1st taim guna...elok je x melekat. pasti pas ni x nak guna dah acuan yg lonjong tu lagi...resepi kuih cara ni kak rose amik kat rumah Resepi Nannie, mekasih ya... dengan adunan ni kak rose dapat 6 kali loyang ni....
BAHAN-BAHAN :
2 cawan tepung gandum
3 cawan santan
2 biji telur
3 helai daun pandan
Sedikit pewarna hijau
secubit garam
garam secukupnya
CARA MEMASAK :
~ Panaskan acuan khas utk kuih cara diatas dapur.
~ Daun pandan di blander dengan santan, tapis.
~
Kemudian campur dan masukkan semua gandum, telur & garam , santan
ke dalam blender dan kisar semua bahan sehingga sebati . Tapis utk
memastikan adunan tidak berketul .
~
Bila adunan siap masukkan ke dalam acuan yang telah dipanaskan , perlu
disapu sedikit minyak dahulu supaya mudah ditanggalkan nanti.
~
Isikan gula ditengahnya. Tutup acuan dgn tudung periuk,tunggulah hingga
masak. Gunakan api yg perlahan supaya kuih tu tak mudah hangit
bawahnya.
~ Angkat dan boleh lah lekatkan sepasang2.
sy suka kuih ni. Pernah try buat sekali sampai la ni...tak cuba lagi...
ReplyDeletesdp nyer rose, cntik kemas...suka kak ruby tengok
ReplyDeleteBAru beli ker acuan tu...
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeletecomelnya kuih..bleh mintak skit?
takde acuan nak buat ni jamu mata je lah dulu....
ReplyDeleteyeeay dpt toy baru..peh ni post zila cara berlauk plak kak ye..ni pun sedap minum ptg gini
ReplyDelete