resepi ubi ungkep ni asal dari nduk hana, kak rose cilok kat sini ya...mekasih hana, nak jugak tepek kat sini ubi ungkep yg tinggal gambar jer ni....
RESEPI UBI UNGKEP @ REBUS BEREMPAH
Bahan-bahan
- 1 kg ubi - potong spt nak merebus dan bersihkan.
- 4 sb ketumbar* - hana campur jintan tp lebihkan ketumbar
- 3 biji bwg merah*
- 3 ulas bwg putih*
- segengam ikan bilis*- lagi byk lagi best..
- sedikit kunyit
- garam secukup rasa.
- Sedikit minyak untuk menumis
- Tumbuk bahan*.
- Tumiskan bahan* dalam kuali hingga berbau harum..dan masukkan garam
- Masukan ubi dan gaul rata
- Masukkan air hingga paras ubi/menutupi ubi
- Tutup kuali, dan biarkan sehingga ubi empuk.
- Apabila air ubi hampir kering, buka tutup kuali dan kacau rata supaya tidak hangit.
- Kacau perlahan sehingga air ubi kering.. tutup api
Betul tu kak rose dulu cabut kat blkg umah nak mkn ubi ni.... skrg kena cabut duit dlm dompet pulak :D
ReplyDeleteSedapnya ubi ungkep tu... nak cubalah ;)
ngencesss lhoooo.... ngolek ubi ora roh roh nang pasar! delek ngendi mboh! eneng pokok e nang buri kuwi .. tp isi ne mboh eneng opo orah... kepingin thoo kak! njaluk sitik!
ReplyDeletesedappnya kak rose..saya suka makananan yang berasaskan ubi nih..
ReplyDelete