Inti Kentang daging
4 biji kentang (kupas kulit, didadu kecil)
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
2 sudu besar rempah kari daging Babas (bancuh dgn sedikit air)
250 gm minced meat secukup
minyak untuk menumis
garam
gula
perisa
sedikit daun sup/bawang atau daun ketumbar
Cara:
Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang dadu dan tumis hingga bawang layu. Kemudian masukkan rempah kari tadi dan biarkan sebentar hingga rempah garing. Masukkan pula daging dan kacau sebentar. Setelah itu, masukkan kentang, garam dan gula. Biarkan sebentar dan kacau sekali sekala. Kalau perlu, bubuh sedikit air untuk daging dan kentang empuk. Bila daging dan kentang dah empuk sepenuhnya, masukkan daun sup/bawang dan gaul rata. Sejukkan sebelum digunakan.
untuk kulit pulak kak rose guna resepi dari Ilahjy kat sini... mekasih jugak share resepi ni.
kulit karipap cara ilahjy:(angaran sbb tak sukat a.k.a agak2)
tepung gandum.....2 cawan
minyak masak ......1/4 cawan
marjerin..............3 sudu besar
air biasa
masukkan tepung ke dlm bekas.
panaskan kedua2 bahan minyak dan marjerin. sekadar cair marjerin tak perlu berasap.
tuangkan ke dalam tepung kacau dgn senduk sehingga sebati
masukkan sedikit2 air sehingga boleh di uli
dan bulatkan sebesar 2 jari dan gelek dan isikan inti.
sedap nye kak...zila pun ada lg sikit inti dlm esbok tu.sok nk buat la..
ReplyDeleteteringin nk seketul karipap tu..nampak sedap...
ReplyDeleteSedapnya kak rose... nak join minum ptg boleh :D
ReplyDeletedah lama tak buat karipap biasa ni teringin dak boleh try esuk lusa ni heee
ReplyDeleteSedap kak,,suami kalau ngadap karipap..tak perasan org kiri kanan..Lama tak buat karipap,,tak dak org nk tolong gelek huhu
ReplyDeleteHi Kak Rose, I suka your this curry puffs. Lima boleh juga, with ice coffee.
ReplyDeleteLooks very crispy, and really beautiful.....the way you made it.
Have a nice day.
Lee.
hai hai..terima kasih kerana sudi berkongsi resepi karipap ini...petang ni nak cuba buat..
ReplyDelete