resepinya kak rose amik dari Myr oleh kak fida. terima kasih kongsikan resepi dan mintak izin nak sharekan kat sini lak...
Bahan-bahan ( 26-30 biji )
- 160 g tepung naik sendiri
- 3 sk serbuk koko
- 2 biji telur
- 120 g gula halus
- 3/4 sk ovalette
- 80 ml susu segar
- **100 g kelapa parut digaul dgn sedikit garam dan 1 sk tepung jagung
- Secukup acuan tiwul ayu disapu sedikit minyak masak
Cara-cara
- Ayak tepung bersama serbuk koko.
- Di dlm mangkuk mixer,pukul telur dan gula hingga kembang.Masukkan ovalette dan terus pukul sambil dimasukkan susu dan pukul terus hingga putih.Masukkan campuran tepung dan kaup-balikkan dgn spatula atau senduk hingga rata.
- Ambil sedikit campuran **kelapa parut dan bubuh ke dlm acuan dan tekan hingga padat.Sudukan 1 sb adunan ke dlm acuan.
- Kukus selama 10 min di dlm kukusan yg telah dipanaskan dahulu.
tiwul kak...? X penah dgr dan x penah jumpa word tu....tp guna tpung naik sendiri kan...lain mcm plak yg ni tgknya.....klau orng x tau ni...msti ingt puteri ayu ni....
ReplyDeletesalam perkenalan kak Rose..festime dgr nama kuih nie..nampak gebu jer.
ReplyDeleteTiwul tu dari bahasa Jawa kah?
ReplyDeleteTapi kuih Puteri Ayu saya sangat suka!