Bahan-bahan
Lapisan Bawah:
- 2 cawan pulut
- 2 1/2 cawan santan cair + sikit garam
- Basuhkan pulut dan rendamkan beberapa jam sebelum dimasak.
- Masukkan semua bahan dalam loyang dan kukuskan sehingga masak.
- Lapikkan plastik dalam loyang bulat atau 4 segi berukuran 8 inci.
- Tekankan pulut yang telah masak tadi supaya mampat dan cantik.
- Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.
- Bahan-bahan
Lapisan Atas:- 2 cawan santan pekat
- 1 cawan jus pandan + warna hijau (kak rose kurangkan setengah)
- 3/4 cawan gula
- 3/4 cawan tepung gandum
- 1/4 cawan tepung kastad
- 1 biji telur (kak rose buh 2 biji telo gred C)
- 1 sudu kecil garam
- Masukkan semua bahan dalam mngkuk dan kacau rata. Tapiskan.
- Tuangkan perlahan-lahan atas pulut dalam loyang tadi.
- Kukuskan lebih kurang 30 minit.
- Sejukkan dahulu baru potong dengan pisau plastik.
Ni la kuih yang sangat sangat saya suka!
ReplyDeleteSaya nak berlatih la buat. Dah lama sangat saya tak buat.
cantiknya k rose kue nie...terliur lak rasenye...saya kalau wat kue ni suka letak serbuk jintan ngan cinnamon sikit..kasi bau rempah..he..he...
ReplyDeletenak sangat kuih ni sebab feberet kat pulut3
ReplyDeleteAzie, kak rose buat pun sambil tertakut2 x menjadi.... nasib baik je turn out ok...
ReplyDeletenasya, len kali boleh cuba lagi guna tips ni...mesti bau wangi jer kan
ReplyDeletefauziah, kalau febret tu mmg berbaloi2 kalau dapat buat sendiri kan..
ReplyDeletesalam kak rose..lamanye tak mamam kuih serimuka nih..feveret kita tuh!
ReplyDeleteDr Ina, cuti2 ni bolehlah buat projek menyerikan muka...buat sendiri mmg berbaloi2 kan.
ReplyDelete