resepi buah melaka kaler maler ni kak rose dapat dari e-na lovely kitchen. mekasih ya e-na, sllu kalu buat tu mmg satu kala jer. that typical hijau tu la...nampak cantik kan kalau ada kaler maler cam ni...
Bahan-bahan:
- 3 cawan tepung pulut (kak rose guna 3/4 cup for every kaler n bancuh asing2)
- 3 sudu besar tepung gandum
- 1 1/2 cawan air atau secukupnya
- 1 - 2 keping gula melaka / Kurosato
- sehelai daun pandan
- Pewarna hijau, kuning dan merah (kak rose tambah warna oren n biru)
- 1 cawan kelapa muda parut / 3/4 cawan kelapa kering (kak rose guna fresh kelapa)
- sedikit garam
Cara memasak :
- Gula Melaka di potong kiub kecil.
- Kelapa muda parut / kelapa kering di gaul dengan sedikit garam. Ketepikan.
- Masukkan 1 cawan tepung pulut, 1 sudu besar tepung gandum, sedikit pewarna kuning ke dalam mangkuk.
- Bancuh dengan air sedikit demi sedkit sehingga adunan boleh digentel dan tidak melekat di tangan, anggaran 1/2 cawan air. Ketepikan.
- Ulang langkah satu dan dua untuk adunan bewarna hijau dan merah.
- Didihkan air bersama sehelai daun pandan di dalam periuk.
- Ambil doh sebesar ibu jari dan leperkan.
- Masukkan gula melaka di tengahnya dan tutup semula. Gentel bulat.
- Masukkan ke dalam air yang sedang mendidih.
- Apabila kuih timbul bolehlah di angkat dan toskan di dalam tapis.
- Bila kuih telah sejat airnya, golek-golekkan di atas kelapa parut tadi.
- Sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba!
amboi kak rose.. rajin bebenor tu bancuh asing2 lain2 kaler.. meriah..
ReplyDeleteover rajin nih...terliur laaaa
ReplyDeletealaa tomey-tomey buah melaka kak rose...sedapnyaa
ReplyDeleteMemang cantek kaler maler tu kak rose... gerenti tambah2 selera makannya...
ReplyDeletevery colorful rose. Dah macam pelangi pulak. But i miss the old version, original color.
ReplyDeletenice..ni balik2 kaler hijau... nak buat cemana kan..kaler hijau dah sinonim dgn kueh tu..
ReplyDeleteCantek kak rose... rainbows colour kuih buah melaka ;-)
ReplyDeletewow rajinnya mengaler:)
ReplyDeleteMadiha, ada time rajin tu nak jugak buat yang meriah kalernya...
ReplyDeleteFauziah, mmg terover lak...
ReplyDeletefaa, nak buat yg tomei2 ni kena puas bersauna dulu kat dapo!
Gee, makan x hengat... tau2 dah abes sepiring!
ibundo, mmg yg typical ijo tu jugak yg asli kan..
NP, betul sangat tu... tp x salahkan sesekali tukar kaler... rasa ttp sama jugak!
Yati, yes, rainbow buah melaka.
Marsita, bila ada kerajinan... sllu tu belasah kale ijo tu jer.