Bahan-Bahan:
- 1 ekor ikan siakap [dibersihkan dan kelarkan]
- garam dan kunyit
- sedikit tepung jagung- utk melumur ikan, ni Yatie tambah
- 4 ulas bawang merah (dimayang)
- 1 labu bawang besar (di mayang)
- 3 ulas bawang putih (dimayang)
- 1 cm halia (dihiris halus)
- 1/2 cawan sos tomato
- 4 sudu besar sos cili
- 2 biji cili merah (dipotong nipis)
- 6 tangkai cili padi merah ( di potong2 kecik,Yatie tambah sbb suka pedas sikit)
- 1/2 cawan air.
- 1 biji tomato (belah 6) (kak rose cuma ada cherry tomato yg merah menyala tu jer...)
- 1 pokok daun bawang & daun sup (potong pendek)
- Garam dan gula secukup rasa
- minyak utk mengoreng ikan dan menumis
- Ikan dilumurkan garam dan kunyit. Yatie lumur sedikit tepung jagung keseluruhan ikan. Gorengkan sehingga masak/ garing. Terbalikkan dua2 belah supaya masak rata. Angkat, toskan dan ketepikan.
- Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia.
- Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air.
- Masukkan juga cili potong, garam dan gula.
- Setelah kuat pekat, tuangkan ke atas ikan siakap yang digorengkan tadi.
- Hiaskan dgn daun sup & bawang dan hidangkan
WOW..nampak sedap sangat..kalah yg kat kedai!
ReplyDeleteMemang mengancam lah kak rose... jap lagi saya datang rumah ye lallala :D
ReplyDeletei'm on my way to your house k.rose... lapar nie :(
ReplyDeleteKak rose......nak rasa. ...nampak sedap sangat tu.....hehe
ReplyDeleteSaya dah lama plan nak masak Sweet Sour ni. Belum sempat lagi. Saya cadang nak tambah nenas.
ReplyDeleteThanks bagi resipi.