Thursday, January 24, 2013

Sagu gula melaka

 Salam Maulidur Rasul buat semua....

sagu gula melaka.... all time pebret buat kak rose sekeluarga. makan sejuk2 mmg ngam sangat apa lagi dihari panas2 cenggini kan... permintaan anak yang nak makan dessert pas makan nasi tp x tau nak makan apa, jadinya mamanya yang rajin ni buatkan lah sagu ni.... yang paling senang nak sediakan dan bahan pun sedia ada kat rumah. jadilah untuk lepaskan kempunan, sllu bila mama buat dia x de kat rumah...

 resepi yang sama pernah kak rose buat dulu dari rossitamz, mmg ngam resepi ni dengan kak rose la kiranya... sekali lagi kak rose kongsikan kat sini la ya. mekasih.

Bahan-bahan ( 6 orang )
  • Bahan A :
  • 2 cawan sagu
  • 5 cawan air 
  • Bahan B :
  • 3 cawan santan
  • 1/2 cawan gula pasir (kak rose omit this one)
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 sudu makan tepung beras (yg ni kak rose tambah)
  • Bahan C :
  • 1 keping gula Melaka @ 1 cawan gula merah
  • 1 cawan air
  • 1 helai daun pandan
 

Cara-cara
  1. Cara-cara Adunan A : Panaskan air hingga mendidih. Bersihkan biji sagu dan masukkan ke dalam air mendidih.
  2. Masak hingga sagu menjadi jernih. Angkat dan cuci dengan air sejuk sehingga hilang kanjinya.
  3. Masukkan ke dalam acuan2 kecil dan sejukkan.
  4. Cara-cara Adunan B : Panaskan santan, garam, daun pandan dan gula hingga mendidih.
  5. Buang daun pandan dan sejukkan.
  6. Cara-cara Adunan C : Masakkan gula Melaka, daun pandan dan air hingga gula hancur.
  7. Buang daun pandan, tapiskan dan biarkan ia sejuk.
  8. Cara menghidang : Keluarkan sagu dari acuan2 kecil dan letak dalam mangkuk @ pinggan menghidang.
  9. Curahkan Adunan B, diikuti oleh Adunan C.
  10. Siap untuk dimakan!!!
 
kalau menda yang pebret ni mmg cepat jer abesnya,  dan masa ni kak rose di terengganu.... amik kesempatan cuti en somi yang back to back... g jenjalan cuci mata. cuti2 mesia jer.

3 comments:

  1. lamanya tak buat sago gula melaka...nak buat la nnt..

    ReplyDelete
  2. faa... silakan. kak rose ni suka sangat ngan apa2 pun kuih yg berasaskan sagu. makan sejuk2 mmg sedap!

    ReplyDelete