Thursday, November 15, 2012

Nasi goreng daging diawal tahun

 nasik goreng daging dengan salad, timun jepun n tomato + kopok ikang nganu mari....

salam dan selamat menyambut tahun baru hijrah 1434 dan selamat bercuti2 jugak. cuti2 ni pastinya ramai yang masak something istimewa buat hidangan keluarga kan.... tp kak rose ni tidaklah serajin itu di awal tahun ni... memulakan tahun baru dengan nasi goreng daging jer, x pe la kan asalkan kenyang dan disukai keluarga. itu sudah memadai buat kami. resepi dari AlongRoz yg pernah jugak kak rose tepek kat sini.

Bahan-bahan
  • 4-6 mangkuk nasi putih
  • 1 senduk kecil minyak
  • 10 biji bawang merah*
  • 4 ulas bawang putih* (*separuh hiris dan separuh tumbuk)
  • 2 cili merah - tumbuk
  • 100-200g daging - hiris nipis - hana buh daging cincang jer (kak rose pun guna daging cincang)
  • Segenggam mix vege ( x dak, gantikan dengan kubis n carrot jer)
  • 2 sm sos tiram
  • 1 kiub ayam maggi (4 g)
  • 2 sm kicap masin
  • 2 sm kicap manis
  • Saleri & Bawang besar
  • Garam dan lada sulah
Cara-cara
  1. Campurkan nasi dengan garam dan juga serbuk lada sulah.
  2. Panaskan minyak dan tumis bawang hiris hingga keemasan. Angkat dan ketepikan.
  3. Tumis pula bahan tumbuk hingga naik bau. Masukkan daging dan kacau sampai daging masak.
  4. Masukkan sos tiram, kicap masin dan manis. kacau sekejap dan masukkan mix vege.
  5. Last skali masukkan nasi dan gaul rata.
  6. Angkat dan hidangkan dengan bawang goreng tadi, hirisan saleri dan bawang, keropok ikan dan salad kegemaran.

6 comments:

  1. Nasi Goreng dengan Kopok memang gandingan sesuai. Enak sekali!
    Kena lak Teh O Panas! Perhhhh.....

    ReplyDelete
  2. Ros, alamak terlambat...... abes suda!

    ReplyDelete
  3. Salam noorma, dah boleh menaip sket2 la... tp rasa kebas2 tu ada jugak lagi... but it's much better than before la.

    ReplyDelete
  4. Azie, x sangka kopok satu tipuware beso boleh habes dengan nasi goreng sepinggan!

    ReplyDelete