Bahan-bahan:
300g daging lembu/kerbau-dipotong kecil (kak rose guna 3 keping whole leg)
2 sudu besar rempah kari daging
½ cawan santan pekat (kak rose lebihkan sbb nak berkuah)
1 sudu kerisek4-5 ulas bawang merah-mayang
3 ulas bawang putih-mayang
1 inci halia-ketuk
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
Kira-kira 2 cawan air
Air asam jawa (kak rose guna asam keping)
Garam dan gula secukup rasa
Ubi kentang-dibelah 4
Cara-cara:
- Perap daging dengan rempah kari daging selama lebih kurang 10 minit.
- Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia. Campakkan rempah 4 sekawan(k.k.manis, buah pelaga, b.cengkih dan b.lawang).
- Tumis sehingga naik bau. Masukkan daging. Kacau gaul hingga rata. Biarkan seketika.
- Masukkan air secukupnya(untuk mengempukkan daging) dan air asam jawa. Masak sehingga daging empuk sepenuhnya.
- Masukkan santan, kerisek, garam dan gula. Kacau rata. Masukkan kentang.
- Apabila kentang telah empuk, bolehlah tutup api.
Kak Ros sedap..nak cicah roti la.
ReplyDelete