salam dan selamat pagi... ceria selalu hendaknya. buat roti jala ni petang semalam.... bila ada kari yang berlebihan mula la terpk nak buat roti jala, walaupun x berapa rajin nak menjala tu tp gagahkan diri jugak la... sebabnya nak makan kan. jadila jugak jala yg x seberapa ni. kalau malas sangat nak menjala buat lempeng je pun ok jugak kan?
masih guna resepi yang sama setiap kali buat roti jala... resepi ni mmg ngam sangat n mudah disediakan. mekasih ya Ummi.
ROTI JALA by Ummi
2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 bj telur (kak rose buh 2 biji telor grade c)
1 sudu kecik garam halus
beberapa titik pewarna kuning (kak rose tambah kaler ijo jugak)
Masukkan semua bahan ke dalam blender dan blend hingga semua sabati.
Perapkan selama 1/2 jam .
Panaskan kuali dgn api sederhana.
Sediakan kuali leper non-stick dan masukkan kedalam acuan roti jala.
Tebar/kirai adunan atas kuali.
Biarkan hingga roti jala tu masak.
Angkat dan gulung/lipat ikut citarasa masing2.
selamat untuk dinner petang semalam....
canteknye roti jala ni.. perghhh.. sedap plak tu kari tu.. aduyaiii.. terliur la..
ReplyDeleteroti jala ijo kuniiiing:)
ReplyDeletesaya pun menjala jugak baru2 ni.. tp jala serabai je.. bukan jala cantik mcm kak rose ni.. hehehe.. belum ada acuan botol tulah kak..
ReplyDeleteai cantiknya roti jala ni...dengan karinya yg nampak mantopsss sgt....ish tertarik sgt
ReplyDeletesaya pernah buat..ikut resepi akak...hasilnya sedap...cuma akak punya lagi cantik dan kemas...saya punya selekeh...hihi
ReplyDeletemcm mana buat jala yg cantik mcm tu... Blh share tak....
ReplyDelete