Ingredients
10 shallots*
2 garlic*
1/2 inch ginger*
1/2 inch belacan* (kak rose gantikan dengan kiub ikan bilis)
1/2 tsp black pepper*
1/2 inch fresh tumeric*
2 stalks lemongrass - smashed
50 sen daun kesum
1 stalk bunga kantan (I don't have it .. hukhuk) (kak rose pun x dak!)
3/4 cup tamarind + 1 bowl water to make tamarind juice
1/2 cup cili paste ( i use 3/4 cup) (kak rose guna 3 tbs + 2 biji cili api potong2)
Oil for cooking
Salt, palm sugar to taste
Steps
1) Blend ingredients marked *
2) Heat up oil, fry (*) and add lemon grass till fragrant
3) Add chilli paste, continue to fry, add ikan kembung
4) Add tamarind juice, salt and palm sugar
5) Add daun kesum, bunga kantan, let it boil before serving.
merah tulah yang mengancam Kak Rose, hehehe
ReplyDeleteAsam pedas ni peberet saya ni kak Rose.. lagi merah.. tambah sedapnyaaa.. :P
ReplyDeleteSalam kak Rose... Asam pedas ikan kembung...kak feberet tu kak.. sedapnyer.. buat erma laparlah kak he he he
ReplyDeleteSari, dah merah tambah pulak ngan 2 biji cili api...berasap tinger!
ReplyDeleteYati, masak simple2 cam ni lagi sedapkan... boleh tambah2 nasik!
ReplyDeleteErma, lapo ya? balik nnti cepat2 masak ya.
ReplyDeletelaaa tk dtg ambik bunga kantan kat umah kak noor ni banyak boleh bubuh kat asam pedas ni lagi wangi heeeee
ReplyDeleteNoor, kalau dekat dah laung, nak soh mai anto sekuntum! he he he
ReplyDelete