Bahan-bahan
- ½ ekor ayam (dipotong kecil)
- 2 biji bawang besar (dihiris bulat)
- 3 biji bawang putih (ditumbuk kasar)
- 15-20 batang cili padi merah (ditumbuk kasar) (ikut kepedasan memasing la ya)
- 2 batang serai (dititik)
- 1 sudu besar pes tom yam (kak rose guna 1 1/2 kiub tomyam megi)
- 4 helai daun limau purut
- 2-3 biji limau nipis (diambil jusnya)
- 3-4 cawan air
- garam & perasa
- sedikit minyak
- sayur-sayuran (bunga kobis, jagung muda, tomato)(kak rose cuma buh tomato n carrot jer)
Cara-cara
- Panaskan minyak dlm periuk. Tumis bawang putih hingga wangi dan perang.
- Masukkan ayam, kacau sekejap dan tutup periuk sebentar (supaya jus ayam keluar).
- Masukkan air dan biarkan mendidih. Setelah itu masukkan serai, bawang besar dan daun limau.
- Masukkan cili padi, pes tom yam, garam serta perasa.
- Kemudian masukkan sayur-sayuran dan biarkan sekejap.
- Last skali, masukkan jus limau, kacau sekejap dan matikan api.
- TIPS: Tom yam yg enak, ade sedikit rase pedas, masam dan wangi dari aroma daun limau.
Sedapnya... M mmg suka mkn tomyam ayam.. Nnt nak try la resepi ni.. Dah siap bookmark. Hu hu... Tq for sharing...
ReplyDeletesaya selalu x jadi kalau buat tomyam kak...suami saya yg terer masak tomyam...sib baik :)
ReplyDeleteMemang sedap resepi akak..saya dah try tq kak :D
ReplyDelete