BINGKA BISKUT CRACKERS
resepi asal : kh267tm@myresipi.com
olahan : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
- 140g biskut cracker @ setengah peket
- 85g tepung gandum
- 210g gula - kemanisan ikut citarasa masing2
- 3 biji telur
- 710ml santan @ susu cair - hana letak 11/2 tin susu cair dan air sedikit
- 1 sudu besar butter@marjerin@minyak sapi - hana guna butter
- 1sk pandan paste atau pewarna kuning
- garam secubit
- bijan sangai - jika suka
- Panaskan oven suhu 180. Lengserkan loyang dengan minyak.
- Blend semua bahan kecuali bijan sehingga semua hancur.
- Tuang ke dalam loyang dan taburkan bijan jika suka.
- Bakar selama 1jam sehingga keperangan.
- Sejukkan dan potong.
** kak rose ikut tuan asal resepi yg masak sekejap atas dapur dulu adunan baru masuk dalam oven
Salam rose. hmmm.. cream crackers pun boleh dibuat bingka ya..
ReplyDeletecantiknyaaaaaaa bingka Kak Rose, licin jer..
ReplyDeletememang sedap ni kak rose...
ReplyDeleteibundo, tu la kreatifnya sifu2 masakan kat maya ni.... so kita pun boleh blaja sama!
ReplyDeleteSari Yusa, yg penting rasanya sangatlah umphhh gitu!
ReplyDeleteMadiha, pd sap2 yg dah cuba pasti tau rasanya kan... x rugi mencuba!
ReplyDeleteTak tahu pulak ada resepi yang guna cream cracker untuk buat bingka...boleh lah perabih cream cracker kat umah ni ke bingka. Cream cracker pun tak berapa jalan kat unmah ni. terima kasih.
ReplyDelete