resepi kak rose ikut Ummi, mekasih ya dan mintak izin nak tepek kat sini lak.... buat rujukan bila2 nnti nak buat lagi.
Bahan:-
- 5 - 6 biji pisang emas ranum saiz sederhana besar (dilenyek dengan gula di bawah)
- 3 sudu besar gula
- 1/2 sudu teh garam halus
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 1/2 cawan kelapa muda parut
- sedikit minyak
Cara Membuat:-
Gaulkan saja semua bahan sekali hingga sebati. Tak perlu letak air dah ni...Panaskan non-stik pan , titiskan sedikit minyak masak. Letakkan 3 sudu besar adunan ke atas kuali dan ratakan jadi bulat, biar sedikit tebal. Masak dengan api perlahan. Balikkan bila satu bahagian telah masak kekuningan. Angkat bila kedua-dua bahagian telah masak.ada separuh lagi pisang ni.... kalau rajin esok2 leh wat cekodok pulak!
Kak Rose, buat Banana Square Choc Bottom, sedappppp!! Tapi cekodok pun sedap..
ReplyDeletelempeng tu makan gitu2 pun sedapkan..
Hi Kak Rose, I da lama ta'makan ni......
ReplyDeleteI think the last time I had it was in Kuantan wayyyy back in the '70s.
Yours looks so good!
Lee.
lama tak mkn lempeng...kids kurang suka tapi banana tu fav bdk2 ni...
ReplyDeleteoh my i love lempeng lama x mkn laa
ReplyDelete