resepi ni kak rose cnp dari rumah Azli Razali, tp kak rose guna udang yg besa2 je... ada yg suggest tambahkan kerisik dalam gulai tu, nnti len kali boleh cuba lah.
Bahan-bahan
500gm udang harimau (kak rose guna udang besa2 jer)
3 ulas bawang kecil (kak rose x letak)
1 genggam cili api (buh 5 biji jer pun dah pedas berapi!)
1 inci kunyit segar
700 ml santan segar/kotak
½ biji nanas muda
Secukup rasa garam
(kak rose tambah sebatang serai)
(kak rose tambah sebatang serai)
Cara-cara penyediaan
1. Potong nenas kecil-kecil kemudian rebus , tapis dan ketepikan.
2. Kisar cili api, kunyit, bawang merah dengan 1 cawan santan. (kak rose tumbuk guna lesung batu)
3. Masak bahan kisar dan lebihan santan sehingga mendidih.
4. Kemudian masukkan nenas dan udang. Biarkan mendidih
5. Padamkan api dan siap untuk dihidangkan.
assalamualaikum kak ros....memang sodap nyer...:)
ReplyDeletesedapnya kak ros..lapooo nie:)
ReplyDeletemy feverett! srruuppp!
ReplyDeletesedappppp...suke
ReplyDeletemasam2 manis tambah pula udang...perrggghh
Ok hari ni nak cuba try test
ReplyDelete