Saturday, July 21, 2012

Frozen popia untuk stock.....

Salam dan selamat berpuasa pada semua.... sebelum hari pertama puasa kak rose ada siapkan popia ni dan frozenkan.... nnti2 bila malas sangat2 nak siapkan menu untuk berbuka tinggal amik dan goreng jer. senang kan... ada jugak buat kuih vadai dan frozenkan. macam2 stok ready food kak rose sediakan..... tempura, sosej, burger, nuggets n fries.... bila2 nak dah ade kan.

inti popia ni kak rose buh udang n sayur2 jer... sengkuang, carrot n tauge. inti ni ikut memasing suka la kan dan boleh dipelbagaikan mengikut kesukaan selera memasing. sllunya dah siap masak inti tu kak rose masukkan dalam tapis untuk membuang kuah dari sayur2 tu, jadi x lah basah berkuah inti tu nnti. bila dah siap gulung terus simpan dalam freezer biarkan mengeras beku barulah simpan dalam zipper bag. ini untuk mengelakkan dari melekat antara satu sama lain. mudahkan, nanti bila nak makan tinggal nak goreng saja... malas ker?

11 comments:

  1. kak ros syg...tq bagi petua yg sejukkan popia tu dulu dlm petiais then baru kita masukkan dlm plastic bag tu agar tak melekat...tak terfikir pula selama ni...rasanya kuih2 lain pun boleh buat camnikan?...tq kak ros..

    ReplyDelete
  2. salam akak... bestnyer ada popia goreng... nk buat gak ler nanti... malas nk ke pasar ramadhan sbb bersesak dengan bangla dan indon...hehe

    ReplyDelete
  3. Salam ramadhan kak ros.Vadai frozen tu kita nak.Petang tadi memang teringin nak makan vadai dan baca kat sini pun ada vadai ya.

    ReplyDelete
  4. kak Ros nampaknya kita ni sama kan selalu buat utk tahan lelama dlm frezer tu sebab senang nak makan..

    ReplyDelete
  5. eni, sama2... yg lain2 pun boleh jugak. karipap, vadai suma boleh!

    ReplyDelete
  6. Noorma, kak rose mmg x suka g param tu... bila nampak je suma nak bli, tp sllunya mmg x menepati cita rasa anak tekak la. tu la yg kena buat sendirik je!

    ReplyDelete
  7. Ros, sementara rajin, sediakan dulu, nnti bila datang vit m, dah ada menda nak makan!

    ReplyDelete
  8. Noor, macam ni la kalau kerajinan tu datang sekali sekala jer... kena sllu sedia frozen food. penyelesai segala masaalah!

    ReplyDelete
  9. asslm Kak Rose...wah akak sgt rajin..siap buat frozen lg..sgt suka dgn idea akak tu..kreatiff..bile2 masa boleh gorengkan kalau nk..

    ReplyDelete
  10. QH, bila2 vit m menyerang, dah ada apa nak makan kan.... he he he

    ReplyDelete
  11. Hi kak rose...nak tanya cara frozenkan vadei /masalodeh mcm mana ya..harap kak rose perasan komen post lama kak rose ni

    ReplyDelete