Saturday, July 21, 2012

Cucur udang tembam

Syukur Alhamdullilah, selesai sudah hari pertama berpuasa dan hari kedua bersolat terawikh.... penuh melimpah jemaah muslimah sampai ketangga mesjid. harap keadaan begini akan berterusan lah hendaknya. dan untuk hari pertama iftar ni kak rose buat cucur udang tembam resepi dari CMG.... mmg tembam sungguh kejadiannya, pulak tu kak rose guna senduk yg mmg beso. 2 cawan tepung dengan segala mak nenek dalam tu dapat lah lapan biji cucur tembam2....

mekasih ya mat, sharekan resepi cucur udang tembam ni dan izinkan kak rose tepek kat sini lak....

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan tepung gandum
1/2 camca besar instant yeast (mauripan)
1 3/4 cawan air (yang ni kurang lebih, tapi mat sukat dekat2 2 cawan air dia)
1 mangkuk hirisan halus kobis bulat (mangkuk sup kecil) (kak rose buh tauge)
5 pokok kuchai, cuci dan kerat2
1 biji bawang besar, hiris
1/3 camca teh serbuk kunyit
1 camca teh garam
20 ekor udang sederhana besar, cuci bersih, tos dan lap kering2 dengan paper towel

BAHAN SOS LADA :-)
6 biji cili merah
1/3 cawan gula pasir
1/4 cawan cuka
3 ulas bawang putih
1/4 camca teh garam
(kak rose x buat sos lada nih.... guna yg sedia ada dah!)
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam satu bekas, masukkan tepung, serbuk kunyit, instant yeast, garam dan kacau rata. Tuang air sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan yang tidak terlalu cair atau pekat (sukatan kurang lebih 1 3/4 cawan atau lebih sikiiiitttt). Masukkan hirisan kobis, kuchai dan bawang besar, gaul rata dan perap 30 minit.
  2. UNTUK SOS LADA :- Kisar cili dan bawang putih hingga halus, tuang dalam periuk. Masukkan gula dan garam. Masak dengan api perlahan hingga pekat. Tuang cuka, kacau dan masak lagi hingga berada pada konsistensi sederhana pekat. Sejukkan
  3. UNTUK CUCUR UDANG TEMBAM :- Panas kan minyak untuk goreng terendam. Panaskan senduk mungkun bersaiz sederhana selama 1 minit dalam minyak panas. Sendukkan bancuhan cucur udang tadi ke dalam senduk panas 3/4 penuh, lingkarkan dengan seekor udang dan rendam dalam minyak panas. Biar mengeras sedikit dan tanggalkan dari senduk (gunakan sudip tajam untuk menanggalkan cucur udang tadi). Ulangi proses membuat sehingga selesai. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat cucur udang yang telah masak, toskan dan letak atas paper towel. Boleh hidangkan bersama sos lada tadi...Selamat mencuba!..

2 comments:

  1. Tembam tapi lembut isi dalamnya ye Rose, sedap sungguh makan dengan pencicahnya tu... lagilah ada udang bertenggek menggoda tu!

    ReplyDelete
  2. suami saya suka makan cucur udang tp dia x suka yg lembut didlm...dia suka yg garing2 mcm rojak tu.....kalau sya mkn mesti kena rendam dgn kuah br le terasa kelembutannya....hihih....^__*

    ReplyDelete