Thursday, June 14, 2012

Peria goreng udang

salam dan selamat pagi semua.... ni la bila malas nak g brisk walk pepagi dah mengadap menda ni... tp rasanya pas ni nak jugak naik atas treadmill yg dah lama terbiar sejak minggu lepas lagi.... kesian dia kan x de sapa nak naik, tuannya asik malas jer! ingat pesan doktor soh rajin2 exercises, tp buatnya malas jugak. hishhhhhh!!!! bila dah ngadap menda ni ada je menda nak up-date... biarpun sayur ni kak rose masak beberapa hari lepas, nak jugak tepek kat sini. boleh kan? mekasih pada CMG kongsi resepi peria ni. izinkan kak rose cnp kat sini pulak ya.

  1. Bahan Utama:-
    1 biji peria kambas
    1/3 cawan isi udang
    1 camca besar sos tiram
    1/2 cawan air

    Bahan Tumbuk Lumat:-
    1 biji bawang besar
    1 biji lada merah
    2 ulas bawang putih
    1/2 camca teh garam kasar

    Cara membuatnya:-
  2. Belah peria dan buang biji. Potong serong setiap belahan dan rendam dalam air bersama 1 camca besar garam selama 15 - 20 minit. Kemudian toskan. Tujuan untuk mengurangkan rasa pahit.
  3. Dalam kuali, panaskan 2 camca besar minyak. Tumis bahan2 tumbuk halus hingga wangi, masukkan sos tiram dan udang, kacau dan tuang air.
  4. Bila mendidih, masukkan peria tadi dan gaul hingga rata. Kecilkan api dan masak untuk 2 - 3 minit hingga peria lembut. Rasa garamnya dan jika kurang boleh ditambah sedikit lagi

17 comments:

  1. salam..... kak ros..
    sedapnya peria goreng versi kak ros ni...
    mesti cuba ni......!!!!

    ReplyDelete
  2. sedapnya peria lama tak makan...:)

    ReplyDelete
  3. Salam Kak Rose :)
    Hawa mmg suka mkn peria.. pahit2 n lemak2 g2 rasa nyer mmg sesuai masak begini tapi cuma hawa n hubby jer yg mkn..

    lama nyer tak mkn :P

    ReplyDelete
  4. Liza mmg tak boleh mkn la peria....pahitttt...hihiihiihi

    ReplyDelete
  5. tun pun xpandai makan peria.. hihi

    ReplyDelete
  6. as salam...sedapnyer sayur peria tu makan panas2 lg sedap...:)

    ReplyDelete
  7. sedapnya peria,walaupun pahit tapi memikat sebab jadi ubat jugak makan pahit2 akak suka kadang2 makan mentah lagi dengn sambal bacan hee

    ReplyDelete
  8. sedapnya, suka sayur ni..

    ReplyDelete
  9. yan, akceli versi CMG... cubalah!

    ReplyDelete
  10. Quinnie, sedap pada yg suka peria kan!

    ReplyDelete
  11. Mama Hawa.... bila dah rendam dalam air garam tu dah hilang dah pahitnya... x terasa pun!

    ReplyDelete
  12. Torontoview, simple yet nice dish!

    ReplyDelete
  13. Liza, rendam dalam air garam, hilang lah pahit tu!

    ReplyDelete
  14. tun, cubalah....mana tau nnti suka pulak!

    ReplyDelete
  15. maszull, dapat dengan nasik panas x toleh kiri kanan dah!

    ReplyDelete
  16. Noor, kak rose x penah lak makan yg mentah... agaknya nnti boleh try kot!

    ReplyDelete