Yatie, iziznkan kak rose cnp resepinya dan kongsikan kat sini ya. terima kasih juga pada penyumbang resepi asal iaitu Kak Wan kerana resepi yg sedap lemak manis ni.
Bahan-bahan
- 200gm kelapa parut putih
- 80gm gula pasir
- 150gm tepung pulut
- 1 biji telur A - di pukul ringan
- 4 sudu besar air
- 1/2 sudu kecil garam
- 1/4 sudu teh pandan emulco - jika suka
- Satukan kelapa parut, gula, garam dan tepung, gaul rata. Masukkan telur, pandan emulco dan air sedikit demi sedikit sambil di kacau rata. Adunan tidak cair atau terlalu pekat, kelihatan parutan kelapa bila di adun.
- Leser acuan baulu / cara dengan minyak. Kemudian panaskan di dalam oven hingga minyak betul-betul panas.
- Keluarkan acuan, masukkan adunan hingga penuh. Bakar selama 20 - 30 minit di dalam oven pada suhu 200C atau hingga permukaan kuih keperangan.
sedap, lemak manis dan sangat terasa kelapa parut dalam tu....
salam akk rose hemmm sdp ila pun dah pernah try buat...mmg wangi baunya...nak pulak kelapa garing di atas....cam nak buat lg pulak
ReplyDeleteAssalamualaikum Kak Rose,
ReplyDeleteterbau2 harum je kat sini kelapa pandan ni...mmng sedapkan kak bingka ni..masa bakar tu yg harum semerbak jek...comellah bingka ni..
waaa... kak Ros,nampak sedap la..suke lemak2 gitu.
ReplyDeletenak cuba la k.rose...kebetulan kelapa parut tu bnyk lgi tu....
ReplyDeletemsti sedap nie kan...:)
Comelnya bingka kelapa pandan dia... resepinya agak mudah ye Rose, memang patut dicuba ni...
ReplyDeleteSheila, bila baca review kawan2 kata sedap tu yg lagi rajin nak mencuba... mmg x rugi. sedap!
ReplyDeleteYatie, mmg harum bau dia kan... masa makan lagi la sedap! nnti nak buat lg sbb kelapa parut pun ada lagi.
ReplyDeleteilhamkreatif, mmg sedap tau... bagus untuk meternak lemak dibadan jugak!
ReplyDeleteAsyifa Mustafa.... cubalah. bahan2 pun mudah je kan.
ReplyDeleteAmie, buat kecik2 cepat dimasak dan senang dingap jugak!
ReplyDeletesedapnya nampak kak Rose boleh try nnt buat kecik2 gini best tkyah potong kan hee
ReplyDeletesalam rindu kakrose..waduh dapnyer nampak kuih bingka tu kak..nk kenen 2 ketui..ada lg x?
ReplyDeletesalam. Tak apa buat sikit dulu. Dah tahu sedap boleh buat lagi banyak banyak hii.. Bundo suka kalau buat menjadi. Kalau tak menjadi tu alahai.. tu yang frust.
ReplyDeleteasslm Kak Rose..sedap nmpknye kuih bingka kelapa tu..comeii lg..
ReplyDeleteNoor, mmg sedap. x rugi mencuba tau! dan kecik2 tu cepat jer masaknya juga cepat ngapnya!
ReplyDeleteIna, wah Dr sorang ni sibuk selalu.... lama x jenjalan ya?
ReplyDeleteibundo, betul tu.... x leh nak tamak2 kan.
ReplyDeleteQH, mmg sedap tau... sila lah mencuba!
ReplyDelete