resepinya kak rose cnp dari Myr oleh junjs11, mekasih ya dan izinkan kak rose nak kongsikan kat sini pulak.... kak rose buat dengan sekilo ikan kembung n double-up bahan2 kecuali cili api tu....
Bahan-bahan
- 1/2kg ikan-rebus n blend/tumbuk isinya
- 1 1/2 cawan pati santan
- bahan2 kisar:-
- 15 cili kering
- 2 in halia
- 2 batang serai
- 15 biji cili merah (kak rose gantikan dengan 5 biji cili api)
- 2 ulas bawang putih
- # 2 asam keping
- # 2 sudu teh garam
- # 2 sudu teh gula
Cara-cara
- tumis bahan mesin. masukkan santan, asam, isi ikan dan lain2.
- masak atas api sederhana hingga kering.
sedapnya kak rose,kalau saya buat popia yg kecik tu sedap ni guna serunding ikan kasi pedes2
ReplyDeletesedapp!!! kat ganu mmg makan ngan nasi himpit, x pun wat mini popia.. mkn kejap je habis. nk nunggu siap tu mmg seksa kan.
ReplyDeletecedapnyaaa serunding ni, tp Liza xpernah buat pun, beli jer memanjang....ihihhihhi
ReplyDeleteraya ni boleh cuba..hehe..
ReplyDeletekak rose... kalau mkn pulut dgn serunding tu mesti sedap kan... nak mintak resepi lah
ReplyDeleteHello Kak Rose, I love this, tetapi not sure apa meaning 'serunding'. But sounds nice.
ReplyDeleteI think makan with roti macham sandwich pun boleh....
I can just imagine the wangi.
Ni la masuk mulut lupa nama mak, ha ha ha.
Have a nice day.
Lee.
Noor,
ReplyDeletex rajin la pulak nak buat popia kecik2 tu... dulu pernah gak buat sampai saklit leher teleng nak menggulung tu... makan kejap je!
tun, betul sangat tu.... nnti kalau rajin nak rebus nasi impit jer!
Liza, mmg sedap, kalau rajin boleh la mencuba nnti. tp mmg jenuh nak menunggu kering tu!
kak na, tunggu raya buat popia kecik ya?
Izan, silakan... makan dengan pulut pun ok gak!
Uncle Lee. it's some sort like floss... made of ikan. mmg sedap. kalau dapat makan boleh lupa nama mak taw!
Kak ros..nk tnya.. time tumis buh minyak x.. sy ade buat.. dia jdi berketul dan brmnyak.. n xthan lama.. 2hri.da basi..ke xpayh bubuh mnyak pon time mnumis
ReplyDeleteKak ros..nk tnya.. time tumis buh minyak x.. sy ade buat.. dia jdi berketul dan brmnyak.. n xthan lama.. 2hri.da basi..ke xpayh bubuh mnyak pon time mnumis
ReplyDeleteTerima Kasih Ilmunya
ReplyDeleteAssalamualaikum .. Nak tanya guna ikan pe kak buat serunding??
ReplyDelete