Bahan-bahan ( 2-3 orang )
- 3cwn tpg beras
- 1/2 cwn tpg gandum
- 4cwn air suam
- timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)
- >>cili:
- cili merah
- belacan (kak rose x makan so gantikan ngan udang kering)
- garam
- limau
>>bahan kuah:
- Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh
- Sdkt halia
- Sdkt bwg putih
- Sdkt bwg merah/besar
- Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
- Santan
- Asam keping
- Sdkt garam
- Sedikit gula merah/gula
Cara-cara
- Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
- Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis
- Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.
- Untuk cili: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau
Assalam kak Rose...Watie ppernah makan laksam..tapi tak pernah buat...sebab Hubby agak cerewet tetang apa yang dihidangkan untuk dia...maybe one fine day nak juga try buat..untuk Watie sendiri yang makan....cam senang jer tu!!TQ share the recipe ya Kak Rose!
ReplyDeletecantik laksam k.rose.. licin jer :)
ReplyDeleteaiyoook... msk blog akak jek trus msg ayah bli kn bhn2 nk wat laksam... tah jd tah x... hahaha...
ReplyDeletesalam kak Rose,kak noor baru buat semalam masih berbaki laksam kuah yg habis hahaa..
ReplyDeletesalam kak rose! sedapnyerrr!!!! tun paling suka makan laksam! kalau ada laksam dpn mata, mende lain x nmpk dah.
ReplyDeleteSalam Kak Rose,
ReplyDeleteKecur air liur tgk laksam akk..feveret tu:)
Memang kalau buat pun guna resepi ni.
Sedapnya! Terasalah kuahnya yang berlemak tu... kalau Amie makan laksam, memang nak tambah, makan pun berkali-kali, berkali...kali tak puas!
ReplyDeletesedapnya.. suka...tapi belum ada kudrat untuk membuatnya.. mintak sepiring boleh..
ReplyDeleteya Allah sedapnya.. terliur sungguh lah tengok laksam nih..
ReplyDeletedah lama saya tak makan laksam...nampak sedapppp sgttttt
ReplyDeleteWatie, dulu kak rose x pandang pun laksam nih... tp bila dah sekali rasa... terjatuh chenta pulak! tu yg rajin nak wat tuh
ReplyDeleteNor, tu la nasib baik je menjadi... tp resepi Yani ni mmg best sangat!
ReplyDeleteCourFyeLea... selamat memasak ya.
ReplyDeleteNoor, len kali kena ready dgn ikan banyak2... boleh hirup kuah tuh!
ReplyDeleteTun, kak rose pun dah tersuka jugak makan laksam nih...
ReplyDeleteTTM, kak rose pun mg stick dengan resepi ni jer.... sedap!
ReplyDeleteAmie, kalau buat mmg nak banyak jer... bukan tamak tp nak makan berulang2.... sampai puas gitu!
ReplyDeletenorlie, cubalah... x lah serumit mana buatnya....
ReplyDeletemrs Gee... mmg sedap, buat sendiri baru puas ati makan kan...
ReplyDeletemamasyaza, kalau malas nak buat boleh bli jer... tp kekadang tu x menepati citarasa la kan... ada je kureng nya!
ReplyDeletesuka makan laksam ni. blajar wat laksam dari mak member sy di kelantan..
ReplyDeleteshida pun buat laksam guna resepi yg nie jugak...alhamdulillah family suka...dan selalu dorang mintak buatkan....
ReplyDelete