tp makan ttp nak jugak kan. buat yg simple2 jer, sambal tempe ni buat semalam. mmg sedap makan dengan nasik panas2.... ratah gitu jer pun ok buat kak rose yg mmg sukakan tempe! meh tengok resepinya yg kak rose kopi dari Myr oleh nduk hana tuh! mekasih ya nduk!
Bahan-bahan
- 5 keping tempe
- segenggam ikan bilis goreng (ikan bilis yg dh dikupas)
- segenggam kacang tanah goreng (hana xde stok yg kcg tanah biasa tu)
- 4-5 sudu besar chili giling/chili kering
- 1/2 biji bawang besar - blend
- 2 ulas bwg putih - blend
- seinci belacan (kak rose gantikan ngan pati ikan bilis)
- 1 sudu kecil air asam jawa
- garam
- gula melaka
Cara-cara
- Potong nipis2 tempe....Panaskan minyak dan teruskan menggoreng hingga benar2 garing. Dah masak ketepikan.
- Tumis chili giling/chili kering,bwg dan belacan hingga btol2 masak chili tuh.
- Masukkan air asam jawa. Kacau sebentar. Kemudian perasakan dengan garam n masukkan gula melaka. Kacau sampai hampir kering.
- Kemudian bleh la masukkan tempe,kacang tanah n ikan bilis goreng. Kacau rata. Goreng sampai kering. tp jgnlah lama sgt nnti hangus kang sambal tuh. Dah siap bleh la dihidang.
peberet saya ni...sedap sgt2.
ReplyDeletesalam kak rose ^^ tun dh lama x buat sambal tempe nih. mmg sedap sgt!
ReplyDeletesedap sambal tempe ni lagi best kalau pedessss gitu nais kosong campur ni pun dah cukuppp
ReplyDeleteaaa kak! mun mmg mencari recipe sambal tempe camni.suke yang kering2 dan pedas.nyam2...
ReplyDeletepeberet..makan ngat nasi lemak ;))meleleh ni..
ReplyDeleteKak Rose sedap tu.. ni anak java datang nak mkn sambal tempe.. nyum2 mkn ngan nasi lemak atau nasi panas2 sedap nyer kak.. he he he
ReplyDeleteSalam kak ros...wah makan ngan nasi panas2,leh tambah2 nasi ni...
ReplyDelete