Bahan-bahan
- 300gm beras pulut
- 100ml santan pekat KARA
- 100ml air
- 1 1/2 sudu teh garam
- 3 helai daun pandan
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- sedikit pewarna kuning
- Serondeng Daging atau Ikan Kak Wan beli yang dah siap (kak rose guna serunding ikan)
Cara-cara
- Rendam beras pulut semalaman bersama serbuk kunyit dan pewarna kuning. Toskan dan masukkan ke dalam loyang bersama santan, air dan daun pandan. Kukus selama 25 minit.
- Alas loyang empat segi dengan daun pisang (hana gune cyling film). Ambil pulut dan ratakan kedasar loyang dan taburkan serondeng tadi ke atas pulut.
- Gulung pulut seperti membuat swiss roll.
- Kaedah Lain : Alas Loyang dengan seaweeds dan gulung dengan kemas. Boleh juga guna bamboo mat untuk mengulung ala-ala sushi gitu..
Mintak segulung.Dah lama kak ros nak jenguk dapur kita kan???
ReplyDeleteasslm Kak Rose...sedapnye tgk pulut seruding tu...nk mintak segulung jugak bleh x...hihi
ReplyDeletesalam kak ros...sedap nampak pulut kuning kak.Anak2 iza suka sangat ngan pulut kuning ni.Siap bergulung lagi,rajinnye...
ReplyDeletesedapnya pulut bergulung dengan serunding, tiga ketul belum tahu cukup utk saya sorang tu, hehe
ReplyDeleteRajinnyer kak... siap digulung kemas gitu.. senang tinggal ngap ajer he he he
ReplyDelete