Bahan-bahan ( 4-5 orang )
- 2 cawan tepung gandum
- ½ cawan gula
- 1 sudu teh soda bicarbonate
- 1 sudu teh baking powder
- Sedikit pewarna kuning
- 1 biji telur
- 1½ cawan air
- Sedikit mentega/planta untuk mengoles
- Bahan tabur : Kacang tanah yang sudah dikisar (kak rose tambah butter jagung cream n gula)
Cara-cara
- Mesin gula bersama telur hingga kembang,
- Masukkan soda, bicarbonate, air dan pewarna kuning. Mesin lagi hingga sebati.
- Masukkan tepung dan mesin lagi sehingga sebati. (ADUNAN SIAP)
- Oleskan planta di permukaan kuali & tuangkan 1 senduk adunan tadi, kemudian nipiskan.
- Biarkan seketika & sementara menunggu masak, taburkan bahan tabur di atas.
- Apabila cukup masak, angkat dan dilipat DUA sebelum dipotong. Selamat Mencuba!
kak rose kita pun pernah buat apam balik macam ni. actually housemate saya yg pandai masak tu yg pernah buat. hehe. duduk dekat perantauan dapat makan apam balik ni memang bersyukur sangat sangat. :D
ReplyDeleteasslm Kak Rose...wah sggh cantik kejadian apam balik tu...betul2 gebu...
ReplyDeletekak Ros .tadi Ros pergi giant beli jagung manis.Ingat esok nak buat apam balik for tea time.Hee dah nampak kat sini lagir berkobar semangatnya.
ReplyDeleteAisyah, bila duk jauh mmg terasa sangat nak makan masakan tempatan kan... rajin2 lah mencuba ya.
ReplyDeleteQH, buat sendiri mmg puas ati... letak jagung n kacang tu banyak2... tamak kan?
ReplyDeleteRos, g c4 ari tu teramik lak jagung manis ni... dapat jugak buat apam balik ni.... selamat mengapam ya.
ReplyDeleteSalam,
ReplyDeleteSaya tetamu baru, senang rupanya buat apam balik ni, nanti nak cuma lah.. anak2 saya kalau pergi pasar malam mesti cari apam balik. Mohon c&p resipi ye...
Sudi-sudi lah tengok blog kecil saya ye..
salam kak rose.. rajinnyer.. siap buatkan utk anak jiran tuu.. nk duk sblh umah akak jugak lah. hihi.. tun xpernah buat sendiri lg nih, kalau buat sendiri blh letak byk2 kacang ngan cream corn tu kan. sedap!
ReplyDeletesalam ziarah...tertarik dgn resepi nak buat apam balik :)
ReplyDeleteNur Hayati, tq datang sini ... dan kita sharekan resepi untuk semua.... selamat mencuba ya...
ReplyDeletetun, kalau sorang mmg x terbuat... x de sapa nak makan nnti. bila ada yg nak makan jadi laju je buatnya!
ReplyDeletesis intan, kecanggihan teknologi... semua dihujung jari dan yg susah jadi mudah kan...
ReplyDelete