Sunday, April 15, 2012

Lempeng nasi

salam hari minggu semuanya.... sarapan apa lah agaknya pagi ni ya? semalam kak rose ternampak lempeng ni kat rumah hana, apa lagi teruslah kopi resepinya dan buat pagi ni untuk sarapan.... tp kejadiannya sungguhlah x macam tuan punya resepi CMG dan hana tu buat.... kak rose punya tu patah bila nak lipat, tang mana silapnya x taulah.... apa pun 2 keping pun rasa x cukup dengan lempeng ni yg kak rose ganding kan dengan sambal tumis.... hana n CMG, kak rose cnp resepinya ya..... dan terima kasih bebanyak!

RESEPI LEMPENG NASI
sumber : matgebu@tiffinbiru.com

Bahan-bahan
  • 2 cawan nasi sejuk (nasi semalam)
  • 3 cawan air
  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • Garam secukup rasa
  • 2 camca besar minyak masak @ minyak zaitun ( kak rose guna minyak masak biasa jer!)
  • Kuah kari atau sambal tumis sebagai pencicah - hana cicah dgn sambal tumis cili padi resepi di SINI
Cara-cara
  • Kisar nasi tadi bersama air, kemudian masukkan tepung, garam secukup rasa dan minyak masak, kisar lagi hingga rata dan sebati. Tuang dalam bekas dan biarkan sekejap.
  • Panaskan non-stick pan, lenser dengan sedikit minyak. Ambil 1/3 cawan adunan lempeng, tuang ditengah2 pan, tuang perlahan dan biar ia merata sendiri. Masak dengan api sederhana hingga permukaan lempeng nampak pucat dan berlobang2.
  • Berhati2 terbalikkan dan masak sekejap lagi hingga perang keemasan. Angkat dan laku kaedah sama untuk baki adunan, hingga siap. Hidangkan bersama kuah kari atau sambal tumis. Selamat mencuba.

3 comments:

  1. Waaa.....ok saya bawak kuah asam pedas semalam eks, ngam nihh cicah lempeng nasi.... ^__*

    ReplyDelete
  2. saya x pernah cuba lagi ni kak..biasanya nasi lebih...buat nasi goreng aje...nanti boleh try

    ReplyDelete
  3. tak pasti la kak nape patah2.. yg kiter buat aritu terlembik ada la.. pehtu melekat kuali.. pehtu kiter ejas2 tmbah tepung sbb kiter punyer tu agaknya terlebey nasik tuh yg jadik lembik n melekat.. haha... kiter main agak2 ajer kak tk ikut sukatan mat.. try tnya mat sbb nmpk dier buat elok..

    ReplyDelete