RESEPI LEMPENG NASI
sumber : matgebu@tiffinbiru.com
Bahan-bahan
- 2 cawan nasi sejuk (nasi semalam)
- 3 cawan air
- 1 1/4 cawan tepung gandum
- Garam secukup rasa
- 2 camca besar minyak masak @ minyak zaitun ( kak rose guna minyak masak biasa jer!)
- Kuah kari atau sambal tumis sebagai pencicah - hana cicah dgn sambal tumis cili padi resepi di SINI
- Kisar nasi tadi bersama air, kemudian masukkan tepung, garam secukup rasa dan minyak masak, kisar lagi hingga rata dan sebati. Tuang dalam bekas dan biarkan sekejap.
- Panaskan non-stick pan, lenser dengan sedikit minyak. Ambil 1/3 cawan adunan lempeng, tuang ditengah2 pan, tuang perlahan dan biar ia merata sendiri. Masak dengan api sederhana hingga permukaan lempeng nampak pucat dan berlobang2.
- Berhati2 terbalikkan dan masak sekejap lagi hingga perang keemasan. Angkat dan laku kaedah sama untuk baki adunan, hingga siap. Hidangkan bersama kuah kari atau sambal tumis. Selamat mencuba.
Waaa.....ok saya bawak kuah asam pedas semalam eks, ngam nihh cicah lempeng nasi.... ^__*
ReplyDeletesaya x pernah cuba lagi ni kak..biasanya nasi lebih...buat nasi goreng aje...nanti boleh try
ReplyDeletetak pasti la kak nape patah2.. yg kiter buat aritu terlembik ada la.. pehtu melekat kuali.. pehtu kiter ejas2 tmbah tepung sbb kiter punyer tu agaknya terlebey nasik tuh yg jadik lembik n melekat.. haha... kiter main agak2 ajer kak tk ikut sukatan mat.. try tnya mat sbb nmpk dier buat elok..
ReplyDelete